Vergrootglas

foto 9a min

Oekraïne – Україна

Bent u Oekraïense vluchteling en verblijft u in Den Haag? Klik hier

Ви український біженець та мешкаєте у Гаазі? Натисніть тут

 

2021 design schoolspullenpas in jpeg

Schoolspullenpas 2022 

Het aanvragen van de Schoolspullenpas is niet meer mogelijk. Alle aanvragen moesten vóór 16 september bij Leergeld Den Haag zijn. 

Winkels 

Onder de knop "Winkels" staat een lijst met alle filialen van AJ Sports, Aktie Sport, Bristol, Bruna, Free Kick sport, HEMA, Paagman, Perry Sport, Primera, Schoolosaurus en Top1Toys. Hier kunt u terecht voor uw schoolspullen.                                                  

ActiverenSaldocheckHulp bij activeren Veelgestelde vragen 


Klik op de knop voor een overzicht van alle: Winkels

Vragen over de Schoolspullenpas

  • Onder Veelgestelde vragen staat meer informatie. Staat uw vraag er niet bij?;

  • Van maandag tot en met vrijdag is Leergeld van 9.00 - 12.30 uur bereikbaar op: 070-7796135 of 070-7796136

  • Of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld dan duidelijk uw vraag en uw gegevens.

De kinderambassadeurs en Leergeldkids zijn in 2017 opgegaan in de Haagse Raad van Kinderen. Klik hier voor het nieuwsartikel over de installatie hiervan.

la hco kleiner

Op zaterdag 22 juni 2014 heeft Burgemeester Van Aartsen 22 kinderen geïnstalleerd als Kinderambassadeur van Leergeld Den Haag. De ambassadeurs zullen de komende weken kinderen op school en andere organisaties informeren over de Schoolspullenpas. Klik op de foto voor de foto's vam de rit naar het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding en de installatie door de burgemeester.

Zaterdag 10 mei 2014: eerste training 20 Kinderambassadeurs van Leergeld Den Haag.
Plaats : Haags Centrum voor Onderwijsadvies (HCO). (Loes Dreissen)

 ambassadeurstraining 2014De Kinderambassadeurs gaan hun leeftijdgenoten voorlichten over een nieuwe activiteit van Leergeld Den Haag: de Schoolspullenpas. Tijdens de training maakten de ambassadeurs  kennis met elkaar, verdiepten zich in het onderwerp en begonnen aan een PowerPointPresentatie over de Schoolspullenpas. Met deze pas kunnen kinderen die al een Ooievaarspas hebben na de vakantie spullen gaan halen die zij op school goed kunnen gebruiken. Voorbeelden zijn: een schooltas, een etui met inhoud, een usb-stick, gymschoenen enz. De Kinderambassadeurs gaan in hun eigen klas, maar ook in andere klassen of scholen, vertellen hoe je aan de schoolspullenpas kunt komen en waar je met de pas dingen kunt krijgen. Kinderen in het basisonderwijs krijgen € 50,- op de pas, kinderen van de brugklas € 300,-. Jongeren in het VO en het MBO-BOL € 150,-. 

Op zaterdag 7 juni 2014 hebben de ambassadeurs een vervolgtraining op het HCO en daarna worden zij officieel geïnstalleerd door burgemeester Van Aartsen. Dan begint hun eigenlijke werk: zoveel mogelijk bekendheid geven aan de Schoolspullenpas!

Ben je op zoek naar een mooie bestuursfunctie (op vrijwilligersbasis) bij een organisatie die er toe doet? Namelijk een organisatie die het verschil probeert te maken voor kinderen in Den Haag die opgroeien in armoede? En ben je bereid jouw financiële kennis en ervaring daarvoor in te zetten als penningmeester: lees dan verder! 

Kernpunten: 

* begeleiding van de controller bij het opstellen en bewaken van de begroting van ca € 9 mln

* sparringpartner voor de directeur voor financiële aangelegenheden

* financieel deskundig en ervaren en enthousiast om dat in te zetten in deze bestuursfunctie

* gemiddelde tijdbesteding 8 uur per maand

Doel en visie Leergeld Den Haag 

Leergeld Den Haag is in 2001 opgericht met als doel: het voorkomen dat kinderen van 4 tot 18 jaar  uit gezinnen met weinig financiële middelen worden uitgesloten van allerlei activiteiten die voor andere kinderen normaal zijn. 

Leergeld Den Haag wil deze kinderen laten meedoen zodat zij zich fysiek, emotioneel en sociaal kunnen ontwikkelen. Waardoor zij nieuwe kennis en vaardigheden opdoen en hun eigenwaarde groeit. Dit is in de eerste plaats in het belang van de kinderen zelf en voor hun toekomstperspectief. En ook voor hun familie en de maatschappij als geheel is het belangrijk dat alle kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen.

Schoolgaande kinderen uit gezinnen met een inkomen beneden de 130% van het minimumloon kunnen vaak niet of weinig meedoen aan activiteiten zoals een schoolkamp, excursies, sportclubs of kunstzinnige vorming. Zelfs studieboeken en schoolmaterialen vormen een groeiend probleem. 

Voor veel kinderen is de hulp van Leergeld een vangnet waardoor zij wel kunnen deel nemen. Leergeld verstrekt gebruiksgoederen die afgestemd zijn op de behoeften van deze kinderen. Denk onder meer aan een schoolspullenpas, een chromebook/laptop, fiets, OV-abonnement, kledingpas, speelgoedpas, muziekinstrument, dans- of sportkleding.

Resultaat

Met behulp van een team van betrokken medewerkers, vrijwilligers en stagiaires en dankzij o.a. subsidie van de gemeente Den Haag kan Leergeld Den Haag in 2022 19.000 kinderen uit gezinnen met een laag inkomen helpen met een of meer gebruiksgoederen. Jaarlijks doet Leergeld Den Haag circa 70.000 verstrekkingen.  

Bureau en bestuur

Leergeld Den Haag is een stichting die de activiteiten uitvoert met een bureau, bemenst door bijna 20 medewerkers in vaste dienst, door stagiaires en een aanzienlijk aantal vrijwilligers onder leiding van de directeur.

Het statutair bestuur van de stichting bestaat op dit moment uit 5 personen: de voorzitter, secretaris, penningmeester en twee bestuursleden. Daarnaast is er een junior bestuurslid actief om bestuurlijke ervaring op te doen. Het bestuur is een bestuur op afstand. De directeur heeft vergaande bevoegdheden: zij runt het bureau inhoudelijk, spart met het bestuur, gebruikt het netwerk van de bestuursleden en legt verantwoording af. Het bestuur is momenteel in een transitiefase naar een Raad van Toezicht. We vergaderen als bestuur ca 6 keer per jaar.

Vacature penningmeester

De penningmeester zal in het voorjaar van 2023 zijn functie neerleggen omdat hij aan het einde van zijn statutaire termijnen is gekomen. Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe penningmeester. 

Taken en verantwoordelijkheden penningmeester

Binnen het bestuur van Leergeld Den Haag is de penningmeester verantwoordelijk voor de bewaking en voortgang van de financiële zaken. 

Onder verantwoordelijkheid van de penningmeester stelt de controller  de jaarlijkse begroting (omvang ca € 9 mln) op. De penningmeester bewaakt de begroting en de toegekende budgetten, signaleert afwijkingen t.b.v. de toegekende budgetten en kan voorstellen doen voor tussentijdse wijzigingen. De penningmeester onderhoudt de contacten met de controlerend accountant en is aanwezig bij de besprekingen met de accountant.

De penningmeester begeleidt waar nodig de controller van het bureau bij de uitvoering van het financiële beheer: de boekhouding, het opstellen van de kwartaalrapportages en het financieel jaarverslag en het bijhouden van een financieel archief. De penningmeester is in het bestuur ook het aanspreekpunt voor de financiële kant van subsidieaanvragen en eerst verantwoordelijke voor de liquiditeitspositie van de Stichting. Daarnaast is de penningmeester een belangrijk sparringpartner voor de directeur voor wat betreft financiële aangelegenheden. 

We verwachten dat je gemiddeld 8 uur per maand bezig zult zijn met je taken van penningmeester bij Leergeld Den Haag, in de periode dat de jaarrekening wordt opgesteld en gecontroleerd door de accountant zal de tijdsbesteding wat hoger liggen.

Wat voor iemand zoeken wij?

We zoeken iemand die affiniteit heeft met de doelen van Leergeld Den Haag. Iemand die financieel deskundig en ervaren is. En die bereid en enthousiast is om die deskundigheid en ervaring in te zetten in deze bestuursfunctie.

Leergeld is een kleine en gedreven organisatie, waar de bestuursleden indien nodig bereid zijn medewerkers met raad en daad bij te staan. 

We verwachten dat de penningmeester ook in staat is de organisatie te vertegenwoordigen, bijvoorbeeld als de subsidieaanvraag bij de gemeente wordt besproken. 

Je bent accuraat en integer. Je denkt ook actief mee over de verdere ontwikkeling en toekomst van de organisatie. 

Het is een pré als je bestuurservaring meeneemt.

Procedure

Heb je belangstelling? Mail uiterlijk 9 december je motivatiebrief en CV naar de secretaris van het bestuur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met Charlie Ortega, de directeur van Leergeld Den Haag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-42167175.

Op de website www.leergelddenhaag.nl vind je ook informatie over wie we zijn en wat we doen.

De procedure zal bestaan uit 2 gesprekken met een delegatie van het bestuur, de directeur en de controller. We streven ernaar deze medio januari 2023 af te ronden met het oog op een ‘warme’ overdracht van de taken van de huidige penningmeester aan de nieuwe. Dan kun je al een stuk ervaring opdoen bij het opstellen van de jaarrekening voor 2022.

 

Vrijdag 11 november ging de Raad van Ouders van Leergeld Den Haag in gesprek met de Commissie sociaal minimum. Deze commissie is aangesteld door minister Carola Schouten van Armoede, Participatie en Pensioenen. Ze onderzoekt wat mensen nodig hebben om rond te komen en te kunnen meedoen in de maatschappij. 

De Raad van Ouders werd hartelijk ontvangen in Terminal Zuid. Na een kort voorstelrondje gingen wij in gesprek. Enkele hoofdvragen waren: 'Wat gaat er nu mis binnen het systeem van de overheid en de gemeente' en 'Wat is er nodig om kinderen en ouders bestaanszekerheid te bieden?' 

Geldprobleem

In eerste instantie lijkt het antwoord op het laatste simpel: een hoger inkomen. Want armoede is hoofdzakelijk een geldprobleem. Charlie Ortega, directeur Leergeld Den Haag, gaf aan dat de verhoging van de bijstandsnorm nu aanzienlijk lager is dan de inflatie. Al snel werd besproken wat een sociaal minimum nu echt inhoudt in de bredere zin van het woord. Namelijk, kunnen meedoen en jezelf ontwikkelen. Dit geldt zowel voor de ouders als de kinderen. 

Maatwerk

De Leergeldouders hadden veel voorbeelden van waar zij vastdraaien in het systeem. Waar zitten blinde vlekken bij de overheid in wat kinderen nodig hebben om niet beperkt te worden door armoede. Er werd geschetst hoe armoede niet alleen de portemonnee raakt maar ook eigenwaarde, het sociale leven, de gezondheid, de kansen in de maatschappij. Leergeld Den Haag helpt op een fantastische manier om de impact hiervan te verzachten, maar structurele oplossingen en systeemverandering kunnen niet meer wachten. We hebben maatwerk nodig, echt maatwerk! Niet een verspreide dienstverlening met tientallen loketten wat van bestaanszekerheid regelen an sich al een meer dan fulltime baan maakt. Een boodschap die door de commissie die goed doorvroeg, duidelijk werd begrepen en ontvangen. 

Gehoord worden

Het was een belangrijke en productieve dag voor de Raad van Ouders. Onderweg naar buiten keek ik naar een groep ouders die enthousiast was doordat zij zich eindelijk gezien, gehoord en empowered voelden. En dat liet meteen zien waar de kern van de oplossing ligt. Gezien en gehoord worden van mens tot mens binnen een gelijkwaardige dialoog. Wij kijken uit naar de volgende bijeenkomst. 

Patricia Dinkela (coördinator Raad van Ouders)

Leergeld Den Haag

 

 

 

Het bericht dat Anita Schwab is overleden heeft diepe droefheid gebracht bij het (oud) bestuur en Leergeld-medewerkers. Anita maakte Leergeld tot wat het nu is, een organisatie die bijna 20.000 Haagse kinderen de onmisbare steun geeft om mee te kunnen doen.

Anita had maar één focus: de kinderen. Altijd zocht zij nieuwe wegen om mogelijkheden voor de kinderen te creëren. Elke cent werd ingezet voor ‘haar’ kinderen. Als het voor de kinderen was, bestond tijd niet voor haar, bestonden er geen autoriteiten of drempels. 

Zij introduceerde de Schoolspullen- en Winterkledingpas. Maar even belangrijk vond zij het om de kinderen te betrekken bij de aard van de verstrekkingen. Zij gaf hun regie door de gelegenheid te scheppen om mee te praten met gemeenteraadsleden, wethouder en burgemeester. Zij liet hen in een toneelstuk spelen om over te brengen dat zij ook in hun minder bevoorrechte positie een rol kunnen spelen en mogen dromen en ambitie mogen hebben.

Leergeld Den Haag en vele andere Leergelden profiteerden van haar inzet en expertise. Talloze politici en mensen uit het bedrijfsleven kwamen bij haar cadeautjes knutselen voor Jarige Job en maakten van dichtbij mee wat armoede is en dat daar iets aan gedaan moet worden. Zo droeg zij bij aan bewustmaking onder beleidsmakers en bedrijfsleven die vaak gehoor gaven aan haar verzoeken om materiële of immateriële steun.

Langs deze weg geven wij kennis van ons verdriet over de korte tijd die Anita vergund was na haar afscheid en zijn wij in gedachten bij René, haar onafscheidelijke echtgenoot.

 

 

 

Wereld Armoede Dag, 17 oktober

Den Haag, 17 oktober 2022 - Het aantal gezinnen dat de rekening voor gas en elektra niet meer kan betalen neemt schrikbarend toe. Dat merkt de Raad van Ouders, het adviesorgaan van Leergeld Den Haag. Op Wereld Armoede Dag trekt de Raad aan de bel. “Door de stijgende energieprijzen en torenhoge inflatie raken de mensen die eerst net het hoofd boven water konden houden nu ernstig in de problemen. Deze mensen zijn vaak nog niet bekend met alle mogelijkheden voor ondersteuning. Ze belanden in een oerwoud van hulploketten zonder duidelijke routekaart. Mensen in armoede ervaren ernstige financiële druk en de bijbehorende stress, in die situatie is het moeilijk om overzicht te houden”, zegt Patricia Dinkela, coördinator van de Raad van Ouders.

Shantie Chikoe van de Raad van Ouders heeft ervaren hoe je op je strepen moet staan. “De gemeente wees eerst de aanvraag voor de energietoeslag om onduidelijke redenen af. ‘U voldoet niet aan de voorwaarden’, was het standaard antwoord. Maar om bezwaar te maken, moet je wel weten waartegen. Als je niet mondig bent en doorzet, loop je de vergoeding mis ”, aldus Shantie Chikoe. Zij wijst erop dat gezinnen nog meer in de knel komen door een foute beoordeling van de aanvraag. “Onze financiële leefsituatie verergert alleen maar door de afwijzing. Maar als je de werkelijke situatie kan uitleggen, dan kan je toch in aanmerking komen voor de regeling.” De gemeente heeft inmiddels een aantal afgewezen verzoeken teruggedraaid.

Hoofd boven water

Leergeld Den Haag herkent de huidige problemen waar veel Haagse gezinnen mee worden geconfronteerd. Charlie Ortega, directeur Leergeld Den Haag: “We spreken dagelijks tientallen ouders die bij Leergeld Den Haag een aanvraag doen voor een fiets, Chromebook of sportspullen. Zij kunnen de verjaardag van hun kind vieren, alleen omdat ze van Leergeld Den Haag een speelgoedbon krijgen. Schulden nemen hand over hand toe: maand na maand rood staan is steeds vaker de enige manier om het hoofd boven water te houden.”

Schaamte

Volgens Patricia Dinkela leven er grote zorgen over alle mensen die net buiten alle bestaande regelingen vallen. “Contact met de gemeente verloopt soms stroef en het duurt nog te lang voordat hulp opstart. Betere klantenservice en één vast contactpersoon bij de gemeente zouden helpen om gezinnen beter  te ondersteunen.” Volgens de Raad van Ouders leeft er enorm veel schaamte. “Mensen zijn terughoudend om gebruik te maken van regelingen. Het is een groot taboe. Wereld Armoede Dag is het moment om het taboe dat rond armoede hangt te doorbreken.”  

De Raad van Ouders is een initiatief van Leergeld Den Haag om van gezinnen tot 130% van de bijstandsnorm te horen waar zij tegenaanlopen. Patricia Dinkela: “De Raad is eind 2021 in het leven geroepen. Momenteel zitten er acht ouders in de raad, vanuit diverse achtergronden. We vertegenwoordigen een grote groep gezinnen die bij Leergeld Den Haag aankloppen voor hulp voor hun kinderen.” Dit jaar waren ouders van de Raad al in gesprek met raadsleden van verschillende politieke partijen in Den Haag. De ouders zullen ook in de toekomst actief lobbyen voor de belangen van gezinnen die leven op of rond de armoedegrens.

 

 

Haar gezin van zes kinderen, vijf dochters en een zoon, is haar grootste zegening. De twee oudste dochters wonen al niet meer thuis en het jongste meisje (10 jaar) is een hartenkind. Malika’s (45) zwangerschap was normaal verlopen, maar direct na de geboorte merkte de kraamverpleging dat er iets niet klopte. “We zagen dat haar lippen blauw waren en ze moeite had met drinken. De echoscopist vond het hartje er vreemd uitzien. Na de geboorte moest ze direct een open hartoperatie ondergaan. Haar hartklep werkte niet goed. Die operatie duurde 12 uur, dat was midden in mijn kraamperiode.”

De zorgen om hun jongste kind brachten het gezin van Malika dichter bij elkaar. Na de eerste operatie volgde een tweede. Nu staat het meisje een derde hartoperatie te wachten. Dan wordt een menselijk hartklep geplaatst. Malika: “Al tien jaar maken we veel mee. De jongste is een zonnestraaltje. Ze zit op het speciaal onderwijs en wordt elke dag opgehaald. Onze een na jongste dochter was 2 toen dit allemaal ging spelen. Zij gaat nu naar het gymnasium. Samen met mijn echtgenoot verdelen we de tijd tussen het ziekenhuis en de opvoeding van de andere kinderen. We doen het met elkaar.”

Trots

Zo’n 15 jaar geleden leerde Malika Leergeld Den Haag kennen. “We kwamen in aanmerking voor hulp voor onze oudste dochters. We leefden van een bijstandsuitkering. Ook al zijn we al die jaren heel goed geholpen, toch speelt er altijd die schaamte. Jouw situatie zorgt ervoor dat je bang bent dat bekenden je zien. Je wilt niet zielig gevonden worden, dat andere medelijden met je krijgen. We maken er het beste van, ondanks het kleine inkomen. Maar we redden ons.” Malika praat vol trots over haar oudste dochters die allebei een hbo-opleiding hebben gevolgd. “Een is er juf op een Islamitische basisschool en de ander is logopedist. Dat is een echte babbelaar; dat beroep past heel goed bij haar.”

Minder stress

De kinderen van het gezin konden met de fiets, de computer, of het ov-abonnement van Leergeld Den Haag net als de rest meedoen. Malika: “Er was thuis minder stress. Ze hoefden zich geen zorgen te maken dat ze anders waren dan de andere kinderen. Voor ons ouders valt er een last van onze schouders. Ik kon altijd bij Leergeld Den Haag terecht om mijn hart te luchten, ook wat betreft de gezondheid van mijn kleinste. Jullie zijn een luisterend oor en dat maakt het contact intens. Zo mooi, zoals jullie er voor ons zijn. De kinderen hebben een zorgeloze jeugd.”

Als Malika op Facebook leest dat iemand hulp nodig heeft, neemt ze vaak persoonlijk contact op. “Ik stuur die persoon dan een privébericht dat ze bij Leergeld Den Haag kunnen aankloppen. Voor oudere Marokkanen is het soms wel lastig om informatie op het internet te vinden. Die zijn niet zo wegwijs. Deze groep bereik je makkelijker via de moskee. Daar kun je spreekrecht aanvragen tijdens het vrijdagsgebed. Dan is het er bomvol. Er worden dan ook wel lezingen gehouden in het Nederlands die gelijk vertaald worden.” Zelf heeft Malika geen moeite met het Nederlands. “De post van Leergeld Den Haag geeft altijd een happy moment. Het brengt een lach; die brieven pak ik met plezier op. Een brief van de gemeente is anders. Dan zit je te shaken en denk je dat je op het matje wordt geroepen.”

[Op verzoek van moeder is niet haar echte naam gebruikt, maar heet ze Malika]

 

 

Laura deed mee aan Leven als een ADO-prof van Leergeld Den Haag

Laura is een van de 24 kinderen die meededen met het Leergeld Den Haag-team aan het project Leven als een ADO-prof.  Onlangs kwam Laura's droom uit. Ze werd geselecteerd voor het Jonger Oranjeteam voor meisjes onder de 15 jaar. Met moeder Marjan blikken we terug op het project Leven als een ADO-prof en hoe dat Laura heeft geholpen bij haar ambitie om profvoetballer te worden. “Het is goed dat kinderen een voorbeeldfunctie hebben. Zo ervaren ze dat je iets kan bereiken.”

Via de social media van Leergeld Den Haag kwam Marjan te weten van het project. “Laura was al een groot voetbalfan. Ze speelt als spits bij HVV Laakkwartier. Meedoen met het team van Leergeld Den Haag was voor haar een kans om van de professionele kant te proeven. Je komt in contact met een profclub en maakt mooie dingen mee waarvan je kan leren.”

Er waren veel leermomenten tijdens de tien bijeenkomsten. Wat in Laura’s geval goed heeft gewerkt is dat de jeugdtrainer van ADO Den Haag vertelde dat school ook belangrijk is. “Ook al kan je goed voetballen, je weet nooit zeker of het gaat lukken. Je moet iets hebben om op terug te vallen na je voetballoopbaan. Maar ook zaken als respect en eerlijk omgaan met elkaar, niet discrimineren of omgaan met media en social media kwamen voorbij. Laura heeft heel veel geleerd.”

Meer fruit

Een keer per maand waren er trainingsbijeenkomsten met workshops. Hoe ging dat thuis, na afloop? Marjan: “De trainingen waren leuk en leerzaam. Maar we hadden wel een afspraak: eerst huiswerk maken, dan pas voetbal. Dat motiveerde haar enorm om ook het huiswerk voor school af te hebben.” Volgens Marjan werkte het goed dat de deelnemers hoorden waarom al die kanten van de profsport zo belangrijk zijn. “Ze kunnen het gelijk in de praktijk brengen. Laura werd zich meer bewust van het belang van goede voeding. Daar sta je misschien niet zo bij stil, ook al eet je al fruit en groente. Maar door het project Leven als een ADO-prof begrijp je het beter. Er kwam meer fruit in huis en de koeken werden minder populair.”

‘Laura’s club HVV Laakkwartier was op de hoogte dat ze aan team Leergeld Den Haag meedeed. Ze vonden het fantastisch; het heeft ervoor gezorgd dat meer teams gingen meedoen aan het programma.’

Zelfvertrouwen

Laura is talentvol, hoewel ze ook kan twijfelen. Marjan: “Dit programma heeft haar doen inzien dat ze het echt kan. Door dit te realiseren kan ze het ook waarmaken. Ze heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Daarnaast is het mooi om het project naar buiten te presenteren. De omgeving, familie en vrienden, zien het ook. Die rondleiding door het stadion, het contact met de trainers en de verzorgers, het hele circus erom heen. Jouw kind wordt daar een onderdeel van. Die kan zijn of haar passie volgen.” Als nadeel noemt Marjan dat je niet met een al bestaand team speelt. “Maar het  voordeel is dat je andere kinderen leert kennen. En je doet mee met een gemengd elftal. Daar leren de kinderen ook weer van.” Aan het eind van het project ziet Marjan hoe haar dochter en haar teamgenoten zijn veranderd. “Ze zijn allemaal een stuk volwassener geworden in hun spel, gedrag en samenzijn. Plus, ze zijn lekker van de straat geweest.”

Selectie Jonger Oranje MO15

Laura was al door de regionale voorselectie voor Jonger Oranje. Dus mocht ze onlangs naar de landelijke selectie voor meisjes onder de 15 jaar. Marjan: “We moesten ons naar Nieuwegein haasten. Laura had die dag toevallig haar ADO Den Haag-shirt aangetrokken. Daar vroeg iedereen of ze al bij ADO Den Haag speelde? Op die dag lopen er een paar honderd voetballertjes. Er zijn de hele dag kleine wedstrijden, scouts komen langs en geven je punten. Hoe stel je je op, ben je een teamspeler, heb je een goeie conditie en kan je een bal goed aannemen. Aan het eind van de dag hoor je of bij de selectie bent. Laura werd daar uitverkoren als een van de 12 beste meisjes voor het team MO15 van Jonger Oranje. Het is een nationaal team. Ze komen paar keer bij elkaar en staan in de picture van clubs. Die kunnen deze gescoute spelers verder benaderen.”

Lekker in je vel

Marjan is overduidelijk wat betreft de passie van haar dochter. “Je probeert je kind te stimuleren en dan is het leuk te zien dat ze een passie heeft en er iets mee wil doen. Dat Laura een meisje is, speelde aanvankelijk wel mee. Haar vader vond voetbal eerst geen sport voor meisjes. Laura zette door, want ze wil dit het liefst. Nu vindt hij het ook prachtig. Meiden kunnen ook goed voetballen en de Oranje Leeuwinnen zijn daar een voorbeeld voor. Soms moeten ze er harder voor boksen. Los van voetbal is sporten gewoon erg gezond voor een kind. Werken aan een goede conditie is  motiverend voor het leren. Sporten en leren vullen elkaar mooi aan. Je komt lekker in je vel te zitten, wat helpt bij het leren.”

Nieuw seizoen

In september start Leergeld Den Haag met een nieuw team dat gaat meedoen aan het project Leven als een ADO-prof. Het team staat open voor meisjes en jongens (10 t/m 14 jaar) met een Ooievaarspas. Als je belangstelling hebt, mail dan aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.