Vergrootglas

foto 9a min

De kinderambassadeurs en Leergeldkids zijn in 2017 opgegaan in de Haagse Raad van Kinderen. Klik hier voor het nieuwsartikel over de installatie hiervan.

la hco kleiner

Op zaterdag 22 juni 2014 heeft Burgemeester Van Aartsen 22 kinderen geïnstalleerd als Kinderambassadeur van Leergeld Den Haag. De ambassadeurs zullen de komende weken kinderen op school en andere organisaties informeren over de Schoolspullenpas. Klik op de foto voor de foto's vam de rit naar het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding en de installatie door de burgemeester.

Zaterdag 10 mei 2014: eerste training 20 Kinderambassadeurs van Leergeld Den Haag.
Plaats : Haags Centrum voor Onderwijsadvies (HCO). (Loes Dreissen)

 ambassadeurstraining 2014De Kinderambassadeurs gaan hun leeftijdgenoten voorlichten over een nieuwe activiteit van Leergeld Den Haag: de Schoolspullenpas. Tijdens de training maakten de ambassadeurs  kennis met elkaar, verdiepten zich in het onderwerp en begonnen aan een PowerPointPresentatie over de Schoolspullenpas. Met deze pas kunnen kinderen die al een Ooievaarspas hebben na de vakantie spullen gaan halen die zij op school goed kunnen gebruiken. Voorbeelden zijn: een schooltas, een etui met inhoud, een usb-stick, gymschoenen enz. De Kinderambassadeurs gaan in hun eigen klas, maar ook in andere klassen of scholen, vertellen hoe je aan de schoolspullenpas kunt komen en waar je met de pas dingen kunt krijgen. Kinderen in het basisonderwijs krijgen € 50,- op de pas, kinderen van de brugklas € 300,-. Jongeren in het VO en het MBO-BOL € 150,-. 

Op zaterdag 7 juni 2014 hebben de ambassadeurs een vervolgtraining op het HCO en daarna worden zij officieel geïnstalleerd door burgemeester Van Aartsen. Dan begint hun eigenlijke werk: zoveel mogelijk bekendheid geven aan de Schoolspullenpas!

27 Procent van de gezinnen heeft geen enkel apparaat

voorraad computers16 juni 2020 - Het aantal computers en laptops in gezinnen met een minimuminkomen is gering. Gemiddeld is er één apparaat op drie kinderen aanwezig. Dit blijkt uit een onderzoek dat Leergeld Den Haag heeft gehouden onder  222 Haagse huishoudens met 1 of meer kinderen tussen 4 en 18 jaar.

 Het onderzoek door Leergeld Den Haag onder de gezinnen laat zien dat maar 1 op de 3 kinderen beschikt over een eigen laptop of computer. In gezinnen met één kind ligt de verhouding apparaat per kind iets gunstiger: 66 %.   Zijn er twee kinderen, dan daalt de apparaat-kind verhouding naar 40%. Bij gezinnen met drie, vier of vijf kinderen zijn de percentages: 34%, 32% en 30%. Tweederde van de kinderen heeft geen eigen laptop of computer. In 27   procent van de gezinnen was er geen enkel apparaat. Daar werd de telefoon gebruikt om online aan schoollessen mee te kunnen doen.

 Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft Leergeld Den Haag zo’n 2.200 laptops en computers geleverd aan gezinnen met een minimum inkomen. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met het onderwijs in Den Haag. Zo nam Leergeld Den Haag enkele honderden aanvragen voor devices over, die basisscholen van ouders ontvingen.   

 “We wilden weten hoe het met het aantal laptops en computers gesteld is. Over hoeveel apparaten beschikt een gezin? En hoeveel kinderen maken deel uit van het huishouden, verdeeld naar basisschool en voortgezet onderwijs. 69 Procent van de kinderen zit op de basisschool en 31 procent gaat naar het voortgezet onderwijs. Bijna 80 procent van de respondenten noemt het aantal aanwezige apparaten in hun gezin onvoldoende. Ruim 98 % van de respondenten vindt het belangrijk dat elk kind over een eigen apparaat kan beschikken.”

A                                                                            B                                                         B/A

Aantal gezinnen met                                     Aantal apparaten                       Apparaat per Kind

1 kind                35 (35 kinderen)                            23                                               66%

2 kinderen         61 (122 kinderen)                          49                                               40%

3 kinderen         66 (198 kinderen)                          67                                               34%

4 kinderen         50 (200 kinderen)                          64                                               32%

5 kinderen           6 (30 kinderen)                              9                                               30%

6 kinderen           1 (6 kinderen)                                1                                               17%

7 kinderen           3 (21 kinderen)                              3                                               14%

Totaal               222 (612 kinderen)                         216                                              35%

 

 

computerset 26 mei 2020 - Leergeld Den Haag is gestopt met het leveren van laptops. De extra subsidie die door de gemeente Den Haag beschikbaar was gesteld, is volledig ingezet. Hierdoor konden zo'n 2000 kinderen worden voorzien van een laptop, sinds de scholen zijn overgestapt op onderwijs op afstand.

Nu de scholen ook aangeven dat het onderwijs op afstand goed op orde is, vervalt de noodzaak om kinderen nog langer te voorzien van een laptop. Leergeld Den Haag gaat weer over op het leveren van een complete computerset. Deze bestaat uit een beeldscherm, toetsenbord met muis, een set boxjes en een computerkast. Indien nodig kan er een webcam aangevraagd worden. Ouders kunnen van deze reguliere voorziening gebruik maken zodra hun kind vier jaar is. Voor meer informatie, zie onder computers.     

 

 

wat doen jullie Leergeld Den Haag zet zich in voor kinderen, maar wat doen wij nu precies? Öznur geeft hierop antwoord. Wat Leergeld Den Haag allemaal nog meer kan doen voor kinderen? Zie het menu 'Aanvraag doen voor'.


KarlijnKarlijn Vreeburg heeft een van de leukste baantjes die er zijn. De hele dag mag ze kinderen van wie ouders geen geld hebben, blij maken met een computer, een fiets of spullen voor school, zodat deze kinderen ook met alles mee kunnen doen. Deze aflevering van "Dit is mijn Leven" geeft met met een lach en een traan een beeld van de armoede bij gezinnen in Den Haag.

Op 12 juni 2019 vond het eerste Leergeld Brugklasfestival plaats. Klik op de afbeeldingen hieronder voor een filmpje (links) of een sfeerimpressie (rechts) van het festival. 

wat doen jullie brugklasfestival

 

leergeldfestival Op zondag 2 juli 2017 vond in het Atrium van het Stadhuis het eerste Leergeld Festival plaats. Leergeld Den Haag mocht 1.200 kinderen verwelkomen, die hebben genoten van workshops, lekker eten, een optreden van Shary-An en presentatie door Yvonne Coldeweijer.
Voor de Leergeld Courant over het festival die door kinderen gemaakt werd, klik hier. Voor foto's van het festival klik hier.

 6Augustus 2017 - Een mobiele telefoon is belangrijk om mee te doen. Daarom nodigde Leergeld Den Haag op 21 en 22 augustus 2017 1.000 brugklassers uit op het hoofdkantoor van T-Mobile. Hier kregen ze voorlichting over het gebruik van een mobiele telefoon, pesten en sexting. Hierna kregen de brugklassers een Samsung Galaxy XCover 4. De eerste telefoons werden uitgereikt door Jetta Klijnsma. Bij de telefoon zit een abonnement voor één jaar met onbeperkt bellen en sms-en in Nederland en 1GB data met een speed step down na gebruik hiervan.