Vergrootglas

Doen wie je bent

SUMMERSCHOOL 2021: EEN ZOMER VOL KUNST, VRIENDSCHAPPEN EN CULTUREN DIE SAMEN KOMEN.

Leergeld Den Haag, Art-S-Cool, Beweigi, Haags Theaterhuis en Muziekcentrum 1001 Nachten zorgden opnieuw voor een zomervakantie vol gave kunstlessen. Op verschillende locaties in de stad waren er prachtige maar vooral diverse cultuuractiviteiten voor kinderen en jongeren van 4 t/m 17 jaar. “We brachten culturen en werelden bij elkaar waardoor nieuwe vriendschappen konden ontstaan tussen de jonge deelnemers”. 

Van 28 juli - 13 augustus vermaakten 140 meisjes en jongens zich tijdens het Summer Dance Camp van Beweigi. Tijdens deze 3-daagse creatieve danskampen kwamen dans, fashion, muziek & art samen. Fashion & sneakers, je eigen beat maken en verschillende dansstijlen zorgden voor een wervelend spektakel. We take it to the streets! Elke week had een thema: Urban dance camp - The streets, Afro Dance camp - The streets of Africa en Hip hop Dance camp - The streets of New York. Zo ontstonden er vriendschappen voor het leven tussen de deelnemertjes.

Art-S-Cool kwam met haar KunstKaravaan langs vijf pleinen in de wijk Escamp. Van 9-13 augustus sloegen de kunstnomaden er hun tent op en vertoonden ze de kunst van het kijken. Kinderen van 4 – 13 jaar leerden hoe je van allerlei materialen een kijker maakt. Daarmee kun je nog scherper de beelden zien in je fantasie. Er kwamen 120 kinderen naar de KunstKaravaan. De buurt was hier erg enthousiast over. 

De Zomerschool van Haags Theaterhuis trok 57 kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 t/m 17. Voor de 8-11 jarigen waren er twee kinderprogramma’s die elk 3 dagen duurden: Schatten en Tijdmachine. Jongeren ontdekten de power van het presenteren. De zomerschool liep van 11 – 27 augustus op twee prachtige locaties: Theater De Vaillant en Theaterhuis. De motivatie onder de jongeren was hoog.

Tijdens de Music Summer School van Muziekcentrum 1001 Nachten kwamen 120 kinderen af op de workshops. Variërend in leeftijd tussen 4 en 17 jaar konden ze 10 dagen lang meerdere instrumenten uitproberen, zonder enige kennis van muziek. Er werden daardoor ook kinderen bereikt die nog niet eerder een muziekinstrument hadden aangeraakt. Behalve een kennismaking met de muziek was het ook een samensmelting van verschillende disciplines. 

Klik hier voor een clip van de Summer Dance Camp.

Doen wie je bent Summer School 2021 kwam tot stand met medewerking van de gemeente Den Haag en was onderdeel van Zomerprogramma 070.

 

DOEN WIE JE BENT Lenteschool 2021 staat bol van creativiteit

Lekker Stout zijn met Haags Theaterhuis

Bij Haags Theaterhuis kunnen kinderen van 4 t/m 12 zich vrij voelen en volop genieten zonder regels. Lekker stout zijn, dus. Er zijn online theaterworkshops van 45 minuten. Op locatie binnen leer je een film of een voorstelling te maken. Er zijn masterclasses in acteren, slapstick, beweging, poppenspel, improtheater en storyboard. Buiten wordt een meedoe-voorstelling gemaakt met ouders en kinderen. Alle kinderen kunnen vanaf huis online theaterworkshops volgen.

Deze activiteit is voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Wanneer: 26 april t/m 14 mei. Kijk voor de tijden in het programma op de website van Haags Theaterhuis.

Locatie binnen: Theater De Vaillant (Hobbemastraat 120) en Trefpunt Vliethage (Rijswijkseweg 252)

Locatie buiten: Krajicek playground Into the Wild, Dommelstraat/Scheldestraat.

Online: 26, 30 april en 3, 10 en 14 mei.

De Muziekweek van Muziekcentrum 1001 Nachten

Een hele dag alleen maar muziek. Daar draait die te gekke muziekspecial van Muziekcentrum 1001 Nachten om. Instrumenten leren bespelen, samen muziek maken in een orkest, luisteren naar concerten en een Surprise workshop. Rap, dans en theater komen allemaal voorbij. Je leert er muziek combineren met andere kunstvormen.

Deze activiteit is voor kinderen van 6 t/m 17 jaar.

Wanneer: 3 t/m 7 mei, 10.00 tot 14.30 uur. Locatie buurtcentrum Octopus, Delfteslaan 12.

Afro Dance Camp bij Beweigi

Heb jij zin om Afrikaanse dansen als Azonto, Kuduro of Coupe decale onder de knie te krijgen? Dat kan tijdens het Afro Dance Camp van Beweigi. Je leert de verschillende moves uit de Afrikaanse dans, maar dan in een modern jasje. Afro Dance is energiek, op snelle, opzwepende ritmes van afro housemuziek. Aan het eind van de workshops maak je een super coole African Dance Clip.

Deze activiteit is voor kinderen van 8 t/m 17 jaar.

Wanneer: 26 april (12.00-16.00 uur) en 30 april (15.00-19.00 uur), locatie Krajicek playground Laakveld, Capadosestraat.

27 april is een online programma  (klik op de link voor de tutorial) van 13.00-16.00 uur. Iedereen mag meedoen!

Stop-motion maken tijdens de Lente Art Bootcamp van Art-S-Cool

Wil jij de wereld achter de stop-motion ontdekken? Zelf zo’n gaaf filmpje bedenken en met allemaal losse foto’s achter elkaar monteren? Bij Art-S-Cool kun je dat leren van een van de beste stop-motionartiesten, Elvis Chen. In 3 dagen leer je hoe je een verhaal vertelt, wat een storyboard is, hoe je personages bedenkt en welk decor je wilt gebruiken. Er komt nog meer bij kijken; geluid en spraak en het fotograferen van bewegende personages met je mobieltje.

Deze activiteit is voor kinderen en jongeren van 10 t/m 17 jaar.

Wanneer: 5 t/m 7 mei, 10.00-16.00 uur, locatie Ferdinand Bolstraat 33.

 

Volg je kunst-passie op de Doen Wie Je Bent-Herfstschool

1 oktober 2020 - Het succes van de Doen Wie Je Bent-Summerschool 2020 krijgt een vervolg. Als de bladeren vallen kunnen Haagse kinderen hun talent voor kunst, muziek, dans of toneel opnieuw gaan ontdekken. Leergeld Den Haag organiseert in de herfstvakantie de eerste Doen Wie Je Bent-Herfstschool. Het programma wordt verzorgd door Art-S-Cool, Beweigi, Haags Theaterhuis en Muziekcentrum 1001 Nachten. 

“Na zijn bezoek aan het onderdeel Art Bootcamp liet wethouder Robert van Asten (Mobiliteit & Cultuur) weten dat dit initiatief een nog grootser vervolg verdient. De Herfstschool zal iets kleiner van opzet zijn, maar het wordt weer net zo’n spektakel als de Summer School. Ruim 450 kinderen deden mee met de activiteiten van Art-S-Cool, Beweigi, Haags Theaterhuis en Muziekcentrum 1001 Nachten. Het programma tijdens de herfstvakantie (19 t/m 23 oktober) doet er niet voor onder. We verwachten dat minstens 150 kinderen zullen meedoen aan dit creatieve avontuur.” De Herfstschool biedt activiteiten voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 uit gezinnen met een minimuminkomen. 

Wat kun je doen?

Bij Haags Theaterhuis leer je theater maken, of een spectaculaire mini-film. Het Herfst Dance Camp van Beweigi staat in het teken van dans en streetstyle fashion. Naast pianio en viool geeft Muziekcentrum 1001 Nachten dit keer ook lessen in rap. Tijdens het Art Bootcamp van Art-S-Cool, speciaal voor talentvolle jongeren, duik je in het thema Thuisgevoel en leer je hoe je dat uitbeeldt in een kunstobject.

Om deel te nemen aan de Herfstschool is inschrijving verplicht. Dat kan via de website www.doenwiejebent.fun Op deze website kun je ook online lessen volgen als je van toneel of beeldende kunst houdt. 

Doen Wie Je Bent is een initiatief van Leergeld Den Haag, in samenwerking met Art-S-Cool, Beweigi, Haags Theaterhuis en Muziekcentrum 1001 Nachten. Ouders kunnen voor hun kinderen een aanvraag doen bij Leergeld Den Haag voor materialen en instrumenten om mee te doen aan cultuuronderwijs.

Summer School 2020 geeft creatief talent de ruimte

15 juli 2020 - Tijdens de zomermaanden kunnen Haagse kinderen (4-17) met een Ooievaarspas lessen volgen in dans, muziek, kunst en theater. Het rijke aanbod aan culturele activiteiten komt tot stand in samenwerking met Art-S-Cool, Beweigi, Haags Theaterhuis en Muziekcentrum 1001 Nachten. Het zomerprogramma is onderdeel van het project Kinderen, Cultuur en Kansen van Leergeld Den Haag.

Dansschool Beweigi en Muziekcentrum 1001 Nachten starten de Summer School direct op de eerste vakantiedag, 20 juli. Bij Beweigi kunnen kinderen terecht voor workshops in dans en creative fashion. Zij laten hun choreo’s zien die ze leren. In de slotvideo dragen ze door hen zelf ontworpen outfits.De week wordt op vrijdag afgesloten met een speciale activiteit: Friday activity. Het Summer Dance Camp duurt van 20 juli t/m 7 augustus.

Bij Muziekcentrum 1001 Nachten leren de kinderen in 8 lessen piano, viool of gitaar spelen op basisniveau. Aan het einde van de twee weken hebben ze genoeg technieken geleerd om de hele zomer te kunnen oefenen. De Summer Music School loopt van 20 juli t/m 30 juli.

Bij Art-S-Cool kunnen kinderen bouwen, zagen, plakken, knippen aan de meest gave kunstprojecten. Kunstenaars van Art-S-Cool helpen tijdens het Art Bootcamp. Er is een dagprogramma voor kinderen van 4 t/m 9 jaar (28 juli t/m 7 augustus) en een weekprogramma voor jongeren van 10 t/m 16 jaar (11 t/m 21 augustus).

Het Haags Theaterhuis komt met een programma van sport tot theater, speurtocht tot BBQ. De docenten Serge, Evamei en Tania bieden een afwisselend programma: voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in Buurthuis Sam Sam en voor jongeren van 11 t/m 17 jaar in Buurthuis SamSon. Het theaterprogramma duurt van 10 t/m 21 augustus.

Aanmelden en info: www.doenwiejebent.fun

 

Leergeld Den Haag lanceert online platform ‘Doen wie je bent’

Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen hun creatieve talent ontdekken. Via een online-aanbod aan workshops in dans, muziek, theater en het maken van kunst wil Leergeld Den Haag kinderen in aanraking brengen met kunst en cultuur. Onder de naam Doenwiejebent.fun staat de website sinds 24 april online.

Het programma is speciaal samengesteld door de vier partners in ‘Doen wie je bent’ die naast hun vakinhoudelijke kennis een groot sociaal hart hebben. Er zijn lessen in hiphop, urban dance en afrodance. Het theaterprogramma is een meerdelige bewerking van het bekroonde boek Koning van Katoren van Jan Terlouw. Dit boek kunnen kinderen ook krijgen dankzij een donatie van boekhandel Paagman. Tijdens de muziekles leren ze muziek maken zonder instrument. De kunst die kinderen onder videobegeleiding maken kunnen ze insturen voor het Art-S-Cool Instagram Museum.

Kunst dichtbij

Projectleider Janine Koppers: “Doen wie je bent biedt wat er nodig is als de drempels om mee te doen met buitenschoolse activiteiten hoog zijn. Daarvoor is maatwerk nodig, omdat iedere (gezins)situatie anders is. Door de maatregelen rond het coronavirus is de drempel om deel te nemen aan activiteiten hoger dan ooit. En is een gebundeld online aanbod een manier om kinderen tóch te kunnen bereiken. Zo komt kunst nog dichterbij!”

Doen wie je bent is een initiatief van Stichting Leergeld Den Haag in samenwerking met Art-S-Cool, Beweigi, Haags Theaterhuis en Muziekcentrum 1001 Nachten. Deze organisaties bieden toegankelijke activiteiten op het gebied van kunst en cultuur aan kinderen uit Haagse gezinnen met een laag inkomen. Talentontwikkeling op het gebied van muziek, dans en theater draagt bij aan het ontwikkelen van positieve relaties met anderen. Dit vormt een buffer tegen risico's, zoals armoede, schuldenproblematiek en beperkte sociale mobiliteit, wat een gunstig effect geeft op de psychosociale ontwikkeling van kinderen.

Aanmelden en meedoen

Klik hier om naar de website te gaan Doen wie je bent. Gebruik om het programma te bekijken het wachtwoord: ikdoemee