Vergrootglas

Lockdown eist veel van jeugd

 27 januari 2021 - De lockdown die sinds december van kracht is, legt een zware wissel op jongeren. Ze hebben vaker last van psychische klachten. Dat constateert de Stichting Leergeld, die bijvoorbeeld computers, kleding en fietsen beschikbaar stelt aan kinderen uit arme gezinnen. 'Het komt hard aan', zegt directeur Charlie Ortega. Ook ouders merken dat. 'Het wordt erg onderschat hoe ze er onder lijden,' constateert de Haagse Cindy van der Zijden, alleenstaande moeder van drie dochters.

Al tijdens de eerste lockdown, afgelopen voorjaar, hadden jongeren het moeilijk, bleek uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van Leergeld Den Haag. Ze begrepen niet altijd waarom de maatregelen nodig waren, misten de dingen die ze normaal deden en voelden zich, zeker in het begin, opgesloten en beperkt in hun bewegingsvrijheid. De jongeren hadden ook last van eenzaamheid, stress en somberheid, bevestigde de studie.

Tijdens de tweede lockdown die sinds december van kracht is, treden vergelijkbare problemen op. De Raad van Kinderen, die bestaat uit zestien kinderen van 10 tot 17 jaar en Leergeld adviseert, ziet dat ook, vertelt Ortega. 'Kinderen raken depressief en komen in de psychische problemen', is de conclusie.

Link naar hele artikel:

Lockdown eist veel van jeugd

Bron: www.omroepwest.nl/nieuws  (27 januari 2021)