Vergrootglas

Bijzondere hulp aan door brand getroffen gezinnen

Don Thode kijkt terug op de brand in de Wouwermanstraat

Don 2

Op 19 mei domineerde op social media het trieste nieuws dat er een grote brand woedde in de Wouwermanstraat in Den Haag. Het zou om een paar woningen gaan. De dag erna was de brand hét gespreksonderwerp van de dag. De ernst en omvang drongen toen pas goed tot Don Thode door: “Het vuur had zich niet beperkt tot enkele woningen, maar een compleet woonblok in de as gelegd”. 

“Geschrokken van het nieuws wilde ik ook met eigen ogen zien wat nu precies aan de hand was. Na mijn werk ben ik naar de Wouwermanstraat gegaan. Wat ik daar aantrof was onbeschrijflijk. Een heel woonblok, compleet afgebrand. Ik schrok hier zo van dat ik meteen in actie wilde komen. In de groepsapp van Leergeld Den Haag hadden collega’s het over hulpacties die door andere organisaties in gang werden gezet. Ik vond dat wij als Leergeld Den Haag ook een actieve rol konden spelen. Dus vroeg ik de maandag erop aan collega Wendy wat we konden doen. Voor dit uitzonderlijke geval zouden we anders dan normaal hulp gaan verstrekken. De gezinnen en kinderen uit ons bestand die op de getroffen adressen ingeschreven stonden, kwamen  allemaal in aanmerking voor deze bijzondere hulp van Leergeld Den Haag. Ongeacht of ze al eens bepaalde goederen hadden ontvangen die normaal gesproken maar eenmalig worden gegeven. Met een namenlijst van de gezinnen ben ik de ouders gaan bellen.”

Ontzorgen

“Veel mensen waren onverzekerd, al hun spullen waren ze kwijt. En in een klap dakloos! Dit zorgde natuurlijk voor veel spanning. Daarom hoopte ik dat wij de ouders in ieder geval met essentiële spullen voor de kinderen een beetje konden ontzorgen. Kinderen die door de brand zonder fiets zaten hebben we een nieuw exemplaar gegeven. Omdat de gezinnen in tijdelijke woningen in Mariahoeve waren ondergebracht, kwamen de kinderen op behoorlijke afstand te zitten van hun oude woning en daarmee ook van hun sociale leven en school. De fietsen waren een uitstekende oplossing om de kinderen in beweging te krijgen; ze konden naar de eigen school waar ze hun vriendjes en vriendinnetjes zagen. Ook hebben we de gezinnen blij kunnen maken met een computer zodat de kinderen hun schoolwerk kunnen blijven doen. En voor de nodige afleiding in de kale, tijdelijke woning. Ook hebben we zaken kunnen regelen zoals het HTM-abonnement, Squla voor thuisscholing, leermiddelen en speelgoed. Gezinnen met specifieke wensen heb ik doorverwezen naar de afdeling Bijzonder van Leergeld Den Haag of naar andere hulporganisaties.”

“Ik heb jarenlang in een zijstraat van de Wouwermanstraat gewoond en zat mijn hele basisschoolperiode op een school in deze straat. De straat en deze buurt is voor mij een stukje thuis. In het nieuws zag het er al heftig uit, maar toen ik voor het afgebrande complex stond kwam het echt bij mij binnen. Ik dacht aan alle ellende waar deze families doorheen gingen en ik werd vastbesloten om mijzelf hierin vast te bijten en zo snel mogelijk deze gezinnen te helpen binnen onze mogelijkheden.”

Goed gevoel

“Hoewel ik natuurlijk liever niet wilde dat dit was gebeurd, kijk ik toch met een goed gevoel terug. Het bezoek van de gezinnen aan Leergeld Den Haag en hun waardering hebben mij een reality check gegeven over wat we bij Leergeld Den Haag doen. Iets vreselijks als een brand kan iedereen overkomen. Maar als het mensen treft die het niet al te breed hebben, dan raakt dat mij extra. Het heeft mij ook geraakt hoeveel andere organisaties naast Leergeld Den Haag zijn opgestaan en de helpende hand hebben uitgereikt naar deze mensen. Van een grote supermarktketen tot kringloopwinkels, van lokale ondernemers en bewoners tot het Leger des Heils. Iedereen zag de noodzaak en kwam in actie. In een tijd waarin je vaak wordt geconfronteerd met tegenstellingen en waar negatief nieuws beter scoort dan positief nieuws was dit inzicht iets wat mij ook weer een beetje hoop gaf voor onze toekomst. De Schilderswijk komt vaak slecht in het nieuws maar we hebben hier als Schilderswijk en Den Haag toch mooi een voorbeeld kunnen stellen voor het hele land.”