Vergrootglas

Anar verdient Haags Jeugdlintje voor inzet Raad van Kinderen

“Zo maken we Den Haag een betere plaats.”

 Haagse Jeugdlintjes bij Diligentia met burgemeester Jan van Zanen 2021

Volslagen verrast en overvallen voelde Sems Anar Mammadov zich, toen hij op 2 september uit de rij wachtenden voor Diligentia werd gehaald. Door zijn moeder en zusje meegelokt voor een interview, hoorde de achtienjarige vwo-leerling, dat hij een van de 24 jongeren was die een Haags Jeugdlintje zou krijgen. “Ik had me gelukkig wel netjes aangekleed, maar ik raakte in paniek. Ik wist niks en was niet voorbereid. Moet ik nu een speech geven, schoot er door m’n hoofd. Pas toen viel het kwartje.”

Het Haags Jeugdlintje werd door burgemeester Jan van Zanen uitgereikt aan jonge actieve Hagenaars die zich belangeloos hebben ingezet voor een ander en voor de stad. Anar kreeg deze erkenning voor zijn inzet voor de Haagse Raad van Kinderen. “Ik zit nu drie jaar in de Raad. Dit jaar ben ik 18 geworden en ga aan het eind van dit jaar plaatsmaken voor een ander. De Haagse Raad van Kinderen denkt na over wat jongeren belangrijk vinden. Dat bespreekt de Raad dan met de gemeente, de wethouder en ambtenaren. Via de Raad zet je je in voor gezinnen en kinderen die het minder hebben. We betrekken het perspectief van de kinderen die het zelf ervaren. Zo hebben we advies gegeven over huiswerkbegeleiding en meer creativiteit in de stad.”

Verblijfsvergunning

Over zijn opvolger of opvolgster maakt Anar zich weinig zorgen. “We hebben een filmpje gemaakt om nieuwe raadsleden aan te trekken. Het is goed dat er wordt gewisseld en er nieuwe kinderen in de Raad komen. Zij zorgen voor andere ideeën. Iedereen heeft zijn eigen beeld van de maatschappij. Dat heeft ook te maken met je achtergrond. Dan is het juist goed om zoveel mogelijk verschillende visies bij elkaar te brengen.” 

Anar is dan wel geboren in Den Haag, tijdens zijn jonge jaren heeft hij in verschillende AZC’s gewoond. “Mijn moeder komt uit Azerbeidzjan. Van mijn 5de tot mijn 12de wisten we niet zeker of we in Nederland mochten blijven. Zolang je op een AZC verblijft, heb je geen eigen plek. In afwachting van de procedure verhuisden we van de ene plek naar de andere, door heel Nederland. Eindelijk, in 2015, kregen we een verblijfsvergunning. Dankzij het doorzetten van mijn moeder vonden we in Den Haag een woning. Anders was ik in Friesland komen wonen. Thuis spreken we met onze moeder Azerbeidzjaans. Mijn zusje en ik spreken onderling Nederlands. Ik denk ook in het Nederlands en we verbeteren elkaar als we fouten maken.”

Overgangsgevoel

Via een contactpersoon bij de gemeente Den Haag hoorde het gezin van Anar over Leergeld Den Haag. “Dat was in 2016. Bij het huisbezoek werd mij direct gevraagd of ik in de Haagse Raad van Kinderen wilde. Leergeld Den Haag is al zo’n vijf jaar een enorme steun voor ons. Nu ik 18 ben, is dat allemaal veranderd. Eerst dacht ik dat het niet veel uitmaakte. Tot ik me besefte dat de Schoolspullenpas niet meer voor mij bedoeld was. Daar was ik jarenlang mee vertrouwd geraakt. Nu moet ik opeens ook betalen voor mijn zorgverzekering. Zo zijn er meer dingen die je niet automatisch weet. Die worden je niet verteld. Over het inschrijven voor een woning omdat de wachttijden lang zijn. Leergeld Den Haag zou kunnen zorgen voor een overgangsgevoel, zodat die verandering minder plotseling is. Iets met een afscheidspakket. Zo ontdekte ik dat LinkedIn handig is om een netwerk te bouwen. Je verzamelt connecties en vergroot de kans op het vinden van werk. Jongeren goed en op tijd informeren is erg belangrijk.”

Economieprofessor

Over zijn toekomst is Anar heel uitgesproken. “Ik wil professor in de economie worden. Dat is mijn ambitie. Om me vast voor te bereiden op een studie na mijn middelbare school, ga ik een pre-university college volgen. Dit programma wordt gegeven door de Universiteit Leiden en is in het Engels. Verschillende docenten vertellen dan over hun vak. Later wil ik dan de kennis die ik heb weer doorgeven als leraar. Ik vind het echt fijn dat de school weer open is. De fysieke lessen helpen je echt meer dan alles alleen online volgen.”

Naast zijn school en de Raad van Kinderen heeft Anar een bijbaantje bij AH als vakkenvuller. “Soms sta ik bij de bakkerijafdeling of zit achter de kassa. Die afwisseling maakt het leuk. Misschien dat ik ooit nog eens de politiek in ga. Om op te komen voor mensen die niet gehoord worden. Tijdens de uitreiking van het Haags Jeugdlintje hoorde ik van veel andere organisaties en kinderen die zich daarvoor inzetten. Het zorgen voor ouderen of hoe we Den Haag met elkaar schoonhouden. Ik was blij om dat ook eens te horen. Ik zet me ook graag ergens voor in. Zo maken we Den Haag een betere plaats!”