Vergrootglas

Kippenvel-verhaal: Joyce

 

Soms loopt de materialenvoorziening voor kinderen met een Ooievaarspas niet ideaal. Dat merkte Joyce toen een gezin bij Leergeld Den Haag aanklopte in verband met een wedstrijdshirt voor hun dochter. “De ouders wilden met de waardebon van Leergeld Den Haag het volleybalshirt afrekenen, maar de vereniging maakt gebruik van een externe webshop. Die betaalconstructie is niet berekend op onze manier van werken: met waardebonnen. In de praktijk geeft dat best wel eens problemen. Dan lenen ouders bijvoorbeeld geld van familie zodat ze online toch een aankoop voor hun kind kunnen doen. Achteraf vragen ze ons dan of ze dat bedrag mogen declareren. Maar dat doen wij niet, omdat we uitsluitend hulp in natura bieden.”

Omdat Leergeld Den Haag maatwerk wil leveren, wordt er natuurlijk een oplossing gezocht. “In het geval van het volleybalshirt voor dit meisje van 9 hebben wij de bestelling en de betaling gedaan. Het gaat om een wedstrijdshirt met nummer. Dat hebben volleybalsters nodig om mee te mogen doen aan een wedstrijd. Zonder zo’n shirt zou dit meisje aan de kant zitten en dus niet mee spelen. Of een shirt van iemand anders lenen. Dan ben je letterlijk anders dan de rest van je teamgenoten en hoor je er niet bij.”

Toen Joyce de ouders belde dat het shirt opgehaald kon worden, waren de ouders enorm blij. “Nu kan hun kind aan wedstrijden meedoen. Wat is er mooier als een kind de sport kan doen wat ze het liefst doet. Ik denk dat er clubs zijn die zich niet helemaal realiseren hoe belangrijk dat is. Het is natuurlijk prima om sportkleding in prijs toegankelijk te maken door met een webshop te werken. Als een club meedoet met de Ooievaarspasregeling, dan moet het aankoopsysteem ook wel aansluiten op de praktijk. Als ouders hier tegenaan lopen en dit van te voren met Leergeld Den Haag bespreken, dan kunnen we alsnog besluiten om de gemaakte kosten te vergoeden. Gelukkig kunnen we die uitzondering dan maken: omdat we gelijke kansen willen bieden voor ieder kind.”

Naar aanleiding van dit voorval hebben volleybalvereniging Sovicos en de webshop een oplossing bedacht voor kinderen met een Ooievaarspas. "De leverancier van sportmaterialen verstrekt unieke codes aan de sportclub. Leden met een Ooievaarspas kunnen met deze unieke code een clubshirt bestellen. Leergeld Den Haag vergoedt rechtstreeks aan de leverancier. Een mooie oplossing voor iedereen."