Vergrootglas

ICT-stagiairs geven computers tweede leven

Computers weer piekfijn in orde te krijgen voordat ze naar de kinderen gaan. Daar zorgen studenten van ROC Mondriaan voor, die de ict-opleiding volgen. In september zijn Zidane en Mustafa bij Leergeld Den Haag begonnen aan hun stagejaar. 

Drie dagen in de week komen ze op kantoor, twee dagen gaan ze naar school. Behalve collega’s en medestudenten zijn de jongens ook buren. Ze komen uit dezelfde wijk en wonen praktisch bij elkaar om de hoek. Maar dat ontdekten ze pas tijdens de opleiding.

Zidane (17 jaar) is gek van tekenen, gamen en lezen. Hij verslindt boeken over games waar hij groot fan van is. “Ridders en draken spelen de hoofdrol. Zolang het maar lekker ‘medieval’ is.” Naast het Turks en Nederlands gebruikt Zidane regelmatig Engelse woorden. “Engels is ook een deel van mijn leven. Die taal gebruik ik met vrienden uit andere landen.” Uit interesse studeert hij ook nog Japans “De Japanse cultuur is deel van mijn hart. Ik ben nu een eigen stripboek aan het maken met Japanse karakters. Mijn idool is Kentaro Miura, bekend van o.a. de manga Beserk.”

Mustafa (17 jaar) vindt zichzelf typische een jongere van de generatie Z. “Ik kijk naar Netflix en lees boeken. Als vakgebied is ict erg leuk. Ik ben tijdens deze stage al veel te weten gekomen van software. Hoe zet je een computer in elkaar, hoe gaat het ghosten? Maar ook het bezorgen van de computers bij de gezinnen is erg leerzaam.”

Het leren omgaan met mensen, dat is wat de eerste stageweken hun nu al heeft gebracht. “Communiceren is erg belangrijk. Sociale vaardigheden onder de knie krijgen. Het werken in de praktijk maakt het leuk.” Behalve van hun begeleiders Merdad en Roel leren ze ook van elkaar. “We zijn goeie collega’s en serieuze werkers.” Hun indruk van Leergeld Den Haag is positief. “De andere collega’s zijn vriendelijk. Het lijkt wel een familie, ze laten je thuis voelen.”