Vergrootglas

Kippenvel-verhaal: Karlijn

 

Karlijn doet bij Leergeld Den Haag de huisbezoeken. Ouders worden thuis bezocht wanneer zij beroep doen op bijzondere hulp. “Nu het huisbezoek door de coronaregels voorlopig is vervangen door een telefonisch consult, is er gelukkig nog steeds het contact met de gezinnen, maar beleef je het contact wel anders. Ben je bij de mensen thuis, dan zie en voel je ook de omgeving waarin zij leven. Dat versterkt het verhaal waarmee families bij Leergeld Den Haag aankloppen.”

 

 

 

 

Ieder huisbezoek is speciaal en blijft je bij. Zoals ook onderstaand verhaal, welke Karlijn nog levendig voor de geest staat. Dat betrof een alleenstaande, ongedocumenteerde moeder met twee dochters. “Zij woonden toen in een tijdelijk onderkomen in Kijkduin. Het gezin had de beschikking over twee kamers en deelde de woonkamer met een andere dame. De moeder was een procedure gestart voor een verblijfsvergunning. Alleen de oudste dochter van zes had de Nederlandse nationaliteit. Moeder had daardoor recht op een kleine uitkering van ongeveer 200 euro per maand, waarmee zij moest zien rond te komen. Ik kwam op huisbezoek vanwege meerdere aanvragen, aangezien zij bijna niets kregen en geen ooievaarspas hadden. 

Één van deze aanvragen was een hele bijzondere aanvraag, het ging om een aanvraag voor een operatie. Het meisje had ernstige gehoorproblemen, waardoor zij problemen had op school en er gevaarlijke situaties ontstonden in het verkeer. Mevrouw was zelf naar het ziekenhuis geweest en het goede nieuws was dat het gehoorprobleem medisch verholpen kon worden. Omdat moeder eerlijk was geweest over haar ingewikkelde situatie, moest zij de ziekenhuiskosten zelf betalen. Of Leergeld Den Haag hier een oplossing voor wist? 

Dit verhaal greep mij enorm aan…! Ik heb toen een aanvraag gedaan bij de voorloper van de Sociale Fondsen Den Haag. Gelukkig werd de aanvraag goedgekeurd en kon de rekening van het ziekenhuis via Leergeld Den Haag betaald worden. Moeder was ontzettend blij!  Met het meisje is het sindsdien erg goed gegaan. De operatie was geslaagd, het meisje kan normaal horen en doet het goed op school. We ondersteunen de kinderen van dit gezin nog steeds met een fiets, schoolspullen en de winterkleding. Dat kan nu gewoon met de ooievaarspas geregeld worden, want deze hebben zij nu in hun bezit. Evenals een permanent verblijf in Nederland.”