Vergrootglas

8 maart, Internationale Vrouwendag: “Hygiëne mag geen luxe zijn, het is de basis!”

Leergeld Den Haag zet zich samen met het Armoedefonds in om taboe menstruatie-armoede te doorbreken.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Vandaag staan we stil bij meiden en vrouwen die niet altijd geld hebben voor menstruatieproducten.

Eén van hen is Nikki, die er na een scheiding alleen voor kwam te staan als moeder van twee jonge kinderen. Ze leeft van 50 euro in de week samen met haar kinderen. “Ik denk dat iedere vrouw het wel een keer mee heeft gemaakt, dat ze toiletpapier in haar slipje moest doen. Voordat ik de producten bij het uitgiftepunt hier in de buurt kreeg, was dat voor mij normaal.” 

Leergeld Den Haag uitgiftepunt

Leergeld Den Haag is een uitgiftepunt van gratis menstruatieproducten. In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Steeds meer mensen, bedrijven en gemeenten komen in actie om menstruatie-armoede te stoppen. En dat is hard nodig! “We zien veel mensen kunstgrepen uithalen om rond te komen met 40 of 50 euro in de week, en dan maar geen maandverband in huis halen. Omdat de kinderen wél te eten moeten krijgen”, vertelt woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds. De organisatie roept mensen daarom op Internationale Vrouwendag op, om maandverband en tampons in te zamelen en naar de organisatie op te sturen óf lokaal af te geven bij één van de uitgiftepunten. 

Aanpak in Den Haag

De gemeente Den Haag is in samenwerking met Stichting Armoedefonds in augustus 2021 gestart met het uitdelen van gratis menstruatieproducten op verschillende locaties in de stad. Vrouwen en meisjes die niet voldoende geld hebben om zelf maandverband of tampons te kopen, kunnen hier gebruik van maken. Keuzevrijheid is daarbij belangrijk. Daarom worden via het Armoedefonds alle mogelijke producten aangeboden: maandverband, tampons, maar ook duurzame oplossingen zoals cups en wasbaar maandverband. Het Armoedefonds koopt de producten in en distribueert ze naar de juiste locaties in de stad. Dit zijn locaties verspreid over de hele gemeente, die in direct contact staan met de sociale minima. De gemeente Den Haag financiert dit initiatief samen met zorgverzekeraar VGZ. Het gaat om meer dan zestig uitgiftepunten zoals de Voedselbank, Servicepunten XL, Leergeld Den Haag en locaties van de daklozenopvang. Daarnaast doen 12 middelbare scholen mee. 

Arjen Kapteijns (GroenLinks, wethouder Den Haag) vindt het belangrijk om extra ondersteuning te bieden aan minima op het gebied van menstruatieproducten. Leven in armoede is heel moeilijk omdat je steeds keuzes moet maken in wat je wel of niet koopt. Vaak is het zo erg dat je zelfs moet kiezen tussen verschillende producten die gewoon de basis zijn voor een gezond en menswaardig bestaan. Zoals tussen kleding of fruit, of tussen menstruatieproducten of met de tram naar school kunnen. Iedereen heeft recht op bestaanszekerheid. Wij vinden het niet kunnen dat vrouwen en meisjes zonder menstruatieproducten zitten. Dat is namelijk echt een basisvoorziening en essentieel voor je gezondheid. Daarom verstrekken wij de producten vanaf 2021 gratis. 

Hoe pakt u dit in de praktijk aan? 

De gemeente heeft een goede samenwerking met het Armoedefonds en verschillende organisaties in de stad opgezet, waaronder scholen. Het Armoedefonds coördineert en regelt de inkoop en distributie over de punten. Daarbij geven wij als gemeente aan wat wij als noodzakelijke punten zien, zoals de daklozenopvang, scholen en bibliotheken. Als organisaties zich melden, wordt met het Armoedefonds besproken of de locatie toe kan treden als uitgiftepunt. De uitgiftepunten zelf beheren de producten en geven ze uit als bezoekers zich ervoor melden. Sommige uitgiftepunten zetten het ook neer, zodat het gewoonweg gepakt kan worden. 

Hoe loopt het tot nu toe in de gemeente Den Haag? 

Erg goed. Er zijn inmiddels meer dan 60 uitgiftepunten ontstaan over de gehele stad. De afname komt goed op gang. Ik monitor of de producten ook bij de juiste doelgroep terechtkomen. We hebben ook besloten om de pilot door te zetten in 2022. 

Wat maakt u persoonlijk betrokken bij dit thema? 

Het gaat me echt aan het hart dat, in zo’n rijke stad als Den Haag, er zoveel mensen in armoede leven. Het is voor mij onbestaanbaar dat we dit laten gebeuren. Daar zet ik me graag voor in. 

Bron:

Rapport Menstruatie-armoede

Foto: Vicevoorzitter FNV Kitty Jong en Irene Verspeek van het Armoedefonds bieden het rapport menstruatie-armoede aan Arjen Kapteijns, wethouder Sociale Zaken in Den Haag, aan.