Vergrootglas

Taalambassadeurs Michel en Dick geven Leergeld Den Haag tips voor het kantoor

 

Vandaag bezochten Michel Antonisse en Dick Verhagen Leergeld Den Haag. Zij kwamen kijken naar de ruimte voor de bezoekers. 

Is Leergeld Den Haag goed te vinden? 

Is de weg naar de balie duidelijk? 

Wat kom je tegen als je binnen stapt?

Michel en Dick zijn Taalambassadeurs voor ROC Mondriaan – Doe Weer Mee! Ze zijn laaggeletterd; lezen en schrijven vinden ze moeilijk. Op verzoek van Leergeld Den Haag keken ze naar de informatie, vanaf de voordeur tot aan de balie. Is het voor mensen zoals Michel en Dick duidelijk waar ze moeten zijn?

Stoepbord

Newtonstraat 4V is het eerste probleem. Je ziet het kantoor van Leergeld Den Haag niet vanaf de hoek met de boksschool. Een stoepbord in de richting waar je naar kijkt helpt om het kantoor te vinden. Of een bord aan de lantaarnpaal bij de straat. 

Op de voordeur kan 4V duidelijker staan. 

De tekst op het bordje dat er hangt is te klein. 

De naam ‘Leergeld Den Haag’ op het raam valt goed op. De letters zijn duidelijk te lezen. Alleen kan de letter ‘a’ beter een schrijfletter zijn, niet een drukletter. 

De informatie bij het raam kan duidelijker. Hun tip: vertel wat Leergeld Den Haag is en doet. En wat moet je bij je hebben om goed geholpen te worden. 

Naar de balie

Als Michel en Dick binnen zijn, is de richting naar de balie niet 1-2-3 duidelijk. Het bord ‘receptie’ moet meer naar voren, in de eerste ruimte. Pijlen op de grond geven je houvast welke kant je op moet. Verder is de ruimte achter de voordeur rommelig. Er staat een krukje en een stalen oprijplaat: het ziet er niet toegankelijk uit. 

Michel stapt door de dichte deur met ‘alleen personeel’. Het papiertje was hem niet opgevallen. Hij dacht dat die route logisch was, omdat hij door het raam mensen zag.   

folderrek

De balie vinden ze saai. Er zijn teveel folderplekken: aan de twee palen en een kast. Bij de balie is een folder van Leergeld Den Haag voldoende. Andere folders kunnen allemaal in de kast. Ook zien ze liever de balieplek omgedraaid: balie 1 is rechts, balie 2 links. Zet die cijfers er duidelijk op. En heet de bezoeker welkom in een paar talen. Niet teveel, 4 talen is goed

Verder hadden Michel en Dick nog tips voor aan de muur. Hang er een video-wall met filmpjes over Leergeld Den Haag en andere organisaties. 

Nieuwe vragen

Samen met Michel en Dick was ook Stefanie de Klerk meegekomen. Zij is teamlid van het project Doe Weer Mee! Na de vakantie gaan we de Taalambassadeurs opnieuw vragen: voor de nieuwe website, de brieven van Leergeld Den Haag en voorlichting aan de collega’s over laaggeletterdheid.