Vergrootglas

Marjan: ‘Mijn dochter kreeg meer zelfvertrouwen'

 

Laura deed mee aan Leven als een ADO-prof van Leergeld Den Haag

Laura is een van de 24 kinderen die meededen met het Leergeld Den Haag-team aan het project Leven als een ADO-prof.  Onlangs kwam Laura's droom uit. Ze werd geselecteerd voor het Jonger Oranjeteam voor meisjes onder de 15 jaar. Met moeder Marjan blikken we terug op het project Leven als een ADO-prof en hoe dat Laura heeft geholpen bij haar ambitie om profvoetballer te worden. “Het is goed dat kinderen een voorbeeldfunctie hebben. Zo ervaren ze dat je iets kan bereiken.”

Via de social media van Leergeld Den Haag kwam Marjan te weten van het project. “Laura was al een groot voetbalfan. Ze speelt als spits bij HVV Laakkwartier. Meedoen met het team van Leergeld Den Haag was voor haar een kans om van de professionele kant te proeven. Je komt in contact met een profclub en maakt mooie dingen mee waarvan je kan leren.”

Er waren veel leermomenten tijdens de tien bijeenkomsten. Wat in Laura’s geval goed heeft gewerkt is dat de jeugdtrainer van ADO Den Haag vertelde dat school ook belangrijk is. “Ook al kan je goed voetballen, je weet nooit zeker of het gaat lukken. Je moet iets hebben om op terug te vallen na je voetballoopbaan. Maar ook zaken als respect en eerlijk omgaan met elkaar, niet discrimineren of omgaan met media en social media kwamen voorbij. Laura heeft heel veel geleerd.”

Meer fruit

Een keer per maand waren er trainingsbijeenkomsten met workshops. Hoe ging dat thuis, na afloop? Marjan: “De trainingen waren leuk en leerzaam. Maar we hadden wel een afspraak: eerst huiswerk maken, dan pas voetbal. Dat motiveerde haar enorm om ook het huiswerk voor school af te hebben.” Volgens Marjan werkte het goed dat de deelnemers hoorden waarom al die kanten van de profsport zo belangrijk zijn. “Ze kunnen het gelijk in de praktijk brengen. Laura werd zich meer bewust van het belang van goede voeding. Daar sta je misschien niet zo bij stil, ook al eet je al fruit en groente. Maar door het project Leven als een ADO-prof begrijp je het beter. Er kwam meer fruit in huis en de koeken werden minder populair.”

‘Laura’s club HVV Laakkwartier was op de hoogte dat ze aan team Leergeld Den Haag meedeed. Ze vonden het fantastisch; het heeft ervoor gezorgd dat meer teams gingen meedoen aan het programma.’

Zelfvertrouwen

Laura is talentvol, hoewel ze ook kan twijfelen. Marjan: “Dit programma heeft haar doen inzien dat ze het echt kan. Door dit te realiseren kan ze het ook waarmaken. Ze heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Daarnaast is het mooi om het project naar buiten te presenteren. De omgeving, familie en vrienden, zien het ook. Die rondleiding door het stadion, het contact met de trainers en de verzorgers, het hele circus erom heen. Jouw kind wordt daar een onderdeel van. Die kan zijn of haar passie volgen.” Als nadeel noemt Marjan dat je niet met een al bestaand team speelt. “Maar het  voordeel is dat je andere kinderen leert kennen. En je doet mee met een gemengd elftal. Daar leren de kinderen ook weer van.” Aan het eind van het project ziet Marjan hoe haar dochter en haar teamgenoten zijn veranderd. “Ze zijn allemaal een stuk volwassener geworden in hun spel, gedrag en samenzijn. Plus, ze zijn lekker van de straat geweest.”

Selectie Jonger Oranje MO15

Laura was al door de regionale voorselectie voor Jonger Oranje. Dus mocht ze onlangs naar de landelijke selectie voor meisjes onder de 15 jaar. Marjan: “We moesten ons naar Nieuwegein haasten. Laura had die dag toevallig haar ADO Den Haag-shirt aangetrokken. Daar vroeg iedereen of ze al bij ADO Den Haag speelde? Op die dag lopen er een paar honderd voetballertjes. Er zijn de hele dag kleine wedstrijden, scouts komen langs en geven je punten. Hoe stel je je op, ben je een teamspeler, heb je een goeie conditie en kan je een bal goed aannemen. Aan het eind van de dag hoor je of bij de selectie bent. Laura werd daar uitverkoren als een van de 12 beste meisjes voor het team MO15 van Jonger Oranje. Het is een nationaal team. Ze komen paar keer bij elkaar en staan in de picture van clubs. Die kunnen deze gescoute spelers verder benaderen.”

Lekker in je vel

Marjan is overduidelijk wat betreft de passie van haar dochter. “Je probeert je kind te stimuleren en dan is het leuk te zien dat ze een passie heeft en er iets mee wil doen. Dat Laura een meisje is, speelde aanvankelijk wel mee. Haar vader vond voetbal eerst geen sport voor meisjes. Laura zette door, want ze wil dit het liefst. Nu vindt hij het ook prachtig. Meiden kunnen ook goed voetballen en de Oranje Leeuwinnen zijn daar een voorbeeld voor. Soms moeten ze er harder voor boksen. Los van voetbal is sporten gewoon erg gezond voor een kind. Werken aan een goede conditie is  motiverend voor het leren. Sporten en leren vullen elkaar mooi aan. Je komt lekker in je vel te zitten, wat helpt bij het leren.”

Nieuw seizoen

In september start Leergeld Den Haag met een nieuw team dat gaat meedoen aan het project Leven als een ADO-prof. Het team staat open voor meisjes en jongens (10 t/m 14 jaar) met een Ooievaarspas. Als je belangstelling hebt, mail dan aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.