Vergrootglas

Effectief armoedebeleid

Handreiking kinderombudsman effectief armoedebeleid

Kinderombudsman Page 01 Maart 2014 - "Geen dagelijkse warme maaltijd of geen nieuwe kleding als dat nodig is. Niet lid kunnen zijn van een sportvereniging of naar muziekles gaan. Ook het vieren van je verjaardag met cadeautjes van je ouders en een traktatie op school is geen vanzelfsprekendheid. Kinderen, die in Nederland opgroeien, worden dagelijks geconfronteerd met geldgebrek. Omdat materiële zaken ontbreken, maar vooral omdat ze niet mee kunnen doen.

Steeds meer kinderen in Nederland groeien op in armoede. Momenteel 384 duizend, oftewel een op de negen kinderen. Dit zijn niet alleen kinderen, van wie de ouders moeten rondkomen van de bijstand. Het kunnen ook kinderen zijn van zelfstandig ondernemers of woningbezitters, die hun huis niet verkocht krijgen. Kortom: gezinnen, die niet altijd op het netvlies van gemeenten staan.

Ik heb in mijn rapport 'Kinderen in armoede' gemeenten geadviseerd om een armoedebeleid te ontwikkelen, waarin hulp direct ten goede komt aan kinderen. Dit kan met een kindpakket: een pakket dat de meest noodzakelijke behoeften bevat, aangevuld met zaken om mee te kunnen doen in de samenleving. Denk hierbij aan een stel winter- en zomerkleren, zwemlessen, toegang tot lokaal openbaar vervoer en deelname aan een wekelijkse activiteit ter ontspanning of sportieve of culturele ontwikkeling."

Op pagina 8 wordt het project "Leergeldkids" van Leergeld Den Haag als effectiek kindgericht armoedebeleid gepresenteerd. Klik op het plaatje linksboven om het hele rapport te lezen.