Skip links

Onderzoek Leergeld Den Haag: Opgroeien in armoede, kinderen en jongeren aan het woord.

Op 21 maart worden tijdens het symposium kinderarmoede de resultaten gepresenteerd van een onderzoek onder 57 kinderen en jongeren. Tien jongeren kregen een training interviewen. Zij hielpen als junior-onderzoeker mee aan dit unieke onderzoek.

Junior onderzoeker groep 2


Den Haag, 14 maart 2023 - Armoede heeft vaak een groot nadelig effect op het leven van kinderen en jongeren. In de beleving van kinderen en jongeren zelf, ervaren zij vooral verschillen in sociale situaties. Sociale uitsluiting ligt immers op de loer als zij niet kunnen meedoen met leeftijdsgenootjes. De juiste kleding, schoolspullen, meegaan met schooluitjes of het thuis uitnodigen van vrienden zijn geen vanzelfsprekendheid voor kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin met weinig geld. Als dit ontbreekt, geeft het deze kinderen het gevoel anders te zijn. Door de hulp van Leergeld, hebben zij hier minder last van en dit vermindert de negatieve invloed van het opgroeien in armoede. Onderlinge ontmoeting tussen jongeren in dezelfde situatie kan bovendien helpen bij het omgaan met de impact van het opgroeien met geldzorgen. Dit blijkt uit onderzoek dat Leergeld Den Haag liet doen onder 57 kinderen en jongeren.

Leergeld Den Haag bestaat ruim twintig jaar en voorziet jaarlijks bijna 20.000 Haagse kinderen en jongeren (4-18 jaar) van praktische hulpgoederen. Dit pakket bestaat uit een fiets, computer of Chromebook, winterkleding, schoolspullen, sportmaterialen, muziekinstrument, verjaardagsbon en abonnementen op Squla of het openbaar vervoer. Charlie Ortega, directeur Leergeld Den Haag: “We wilden weten wat Leergeld Den Haag meer of beter kan doen volgens de kinderen. Daarvoor was het nodig om te achterhalen wanneer kinderen zich arm voelen. Dit onderzoek hebben we dan ook deels door jongeren laten uitvoeren. Tien jongens en meisjes zijn speciaal getraind in het afnemen van interviews. Zij komen zelf uit een thuissituatie waar weinig geld is.”

Sociale contact

Het onderzoek toont aan dat de kinderen en jongeren veel baat hebben bij de hulp van Leergeld Den Haag. Hun welzijn neemt toe. Een fiets of ov-abonnement geeft ze meer bewegingsvrijheid. Er is minder kans op uitsluiting: op school kunnen de kinderen beter meedoen. “De jongeren vertelden vooral behoefte te hebben aan ontmoetingen. Het sociale contact tussen andere jongeren in dezelfde situatie is erg belangrijk. Daarnaast willen jongeren meer zelf kunnen bepalen. Waar ze hun schoolspullen of winterkleding kunnen kopen, bijvoorbeeld. Dat is nu niet mogelijk want bepaalde winkels doen niet mee aan het betaalpasjessysteem waarmee schoolspullen of winterkleding betaald kunnen worden.”

Advies: delen van kennis

Behalve Leergeld Den Haag hebben ook andere organisaties kennis van de gevolgen van armoede op gezinnen en kinderen. Die kennis kan beter gedeeld worden. “In Den Haag zijn er veel voorzieningen voor gezinnen met weinig geld. Dit aanbod kan beter op elkaar worden afgestemd, zodat het dekkend is voor kinderen van alle leeftijden. Praten over armoede is een taboe onder kinderen en jongeren. Zij vertelden dat ze zich schamen. Of er wordt een rooskleurig beeld geschetst. Om dit taboe te doorbreken, moeten we de jongeren betrekken bij de oplossing: in gesprek blijven over de hulp die er is en hoe die het beste aangeboden kan worden.”