Vergrootglas

Ben je niet bang om je mening te geven? Wil je nieuwe avonturen beleven? Dan is de Raad van Kinderen op zoek naar jou!

Wat is de Raad van Kinderen?

De Raad van Kinderen bestaat uit een gezellige en hechte groep van 15 kinderen tussen de 10 en 17 jaar oud. De Raad van Kinderen geeft advies aan de gemeente, organisaties en politiek over leven met weinig geld. We gaan in gesprek met bijvoorbeeld de gemeente of een wethouder. Dan vertel jij wat de Raad van Kinderen belangrijk vindt voor de stad en de kinderen. Want het is natuurlijk belangrijk dat je zelf mag meepraten over belangrijke onderwerpen die over kinderen gaan. 

Zeg nou zelf; wie kan er beter vertellen wat kinderen nodig hebben dan jijzelf?

Wie ben jij?

 • Je bent minimaal 10 jaar oud
 • Je denkt mee 
 • Je deelt graag je mening
 • Je bent spraakzaam
 • Je woont in Den Haag
 • Je wilt je ervaringen delen over hoe het is om te leven met weinig geld
 • Je wilt graag andere kinderen helpen
 • Je bent beschikbaar op vrijdagavonden (17:00 – 19:00 uur)

 Wat krijg je ervoor terug?

 • Je helpt andere kinderen
 • Je leert nieuwe skills (advies geven, debatteren, praten met politiek, organisaties en journalisten)
 • Een unieke ervaring
 • Leuke uitjes 
 • Nieuwe vrienden

Aanmelden

Heb je interesse of wil je meer weten? Twijfel niet! Vertel ons wat over jezelf en over waarom het je leuk lijkt om mee te doen.

Stuur voor 13 juni 2022 een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp “Raad van Kinderen”.

Deelname is gratis. Vervoer met tram of bus wordt door ons betaald. En bij elke bijeenkomst krijg je avondeten en wat lekkers.

 

Meer kunst voor jongeren op speelplaatsen in alle wijken  

Den Haag, 26 oktober 2020 - In de coronatijd was het niet mogelijk om van kunst en cultuur te genieten. Nog steeds staan muziek- en dansvoorstellingen voor kinderen op een laag pitje. Als er een nieuwe lockdown komt, staat kunst nog meer onder druk. Zoals het museumbezoek met school. De Haagse Raad van Kinderen trekt aan de bel. “Wethouder Van Asten: Houd de toegang tot cultuur open en betaalbaar.”

In een verklaring aan Wethouder Robert van Asten maakt de Haagse Raad van Kinderen haar zorgen duidelijk. “Kunst verdwijnt als musea, dansscholen, muziekscholen en theaters dicht moeten. Als dat gebeurt dan verdwijnt ook heel veel cultuur. Dat vinden wij een slechte zaak.”

Om te laten zien hoe belangrijk kunst voor kinderen en jongeren is, ging de Haagse Raad van Kinderen samen met Stroom Den Haag aan de slag. Ze bedachten een nieuwe opstelling van de beelden in het centrum van Den Haag. “Wij willen dat jongeren de kunst op straat weer gaan zien. Door de beelden anders neer te zetten, vallen ze direct op. Jongeren kunnen heel goed zelf meedoen om dingen in de stad te veranderen.” 

Volgens de Raad van Kinderen is het nu extra nodig om aan kinderen en jongeren te vragen wat er anders moet. “Wij kunnen zeggen wat interessant is en wat de aandacht van jongeren trekt. Jongeren komen met nieuwe, gekke ideeën waar volwassenen niet meer op komen. Kunst helpt daarbij.”

Maandag 26 oktober wordt de nieuwe opstelling van De Beeldengalerij  onthuld in aanwezigheid van wethouder Van Asten. 

(Bekijk het filmpje 1 minuut versie)

(Bekijk het filmpje 4 minuut versie)

Media-aandacht

Dagblad 070

Den Haag FM

 

De Haagse Raad van Kinderen bestaat sinds 2017. Deze Raad adviseert de gemeente Den Haag. De kinderen denken mee over wat de gemeente kan doen voor kinderen van ouders met weinig geld.
De Haagse Raad van Kinderen bestaat uit zestien kinderen in de leeftijd van tien tot en met zestien jaar. 

Op zondag 2 november heeft de Haagse Raad van Kinderen samen met wethouder Bert van Alphen een eigen panel gelanceerd. De Raad van Kinderen wil zo de mening van meer kinderen vertegenwoordigen.         Wil je ook je mening laten horen? Klik hier om je aan tlanceringpanele melden voor het panel. 

Vrijdag 11 oktober ging de Raad van Kinderen weer in gesprek met wethouder van Alphen. De wethouder heeft verteld wat hij gedaan heeft met de adviezen die de Raad van Kinderen in april gegeven heeft. Klik op de foto hieronder voor meer informatie over de bijeenkomst. 

dialoogverslag

 
 

 2Op 16 april 2019 gingen kinderen van de Haagse Raad van Kinderen en ouders van minimagezinnen op uitnodiging van Leergeld Den Haag in dialoog met wethouder Bert van Alphen. De wethouder wil rond de zomer zijn plannen presenteren voor het armoedebeleid.

Op de directe vraag 'heeft u wel eens bijles?' antwoordde de wethouder, 'Ik krijg nu bijles van jullie. Ik weet dat je af en toe begeleiding nodig hebt op school. Ik wil er dan ook voor zorgen dat er op zoveel mogelijk plekken in Den Haag bereikbare en betaalbare huiswerkbegeleiding komt.'
Ook het rollenspel waarbij één jongen niet mee mag op schoolreis omdat zijn ouders de bijdrage niet kunnen betalen, maakte indruk. 'Mensen wisten hierdoor dat ik arm was en ik kon niet mee. Dat deed pijn.'
Tijdens de dialoog bleek dat de kinderen ook een beter aanbod willen op de Ooievaarspas. 'Wij willen ook wel eens met vrienden of vriendinnen uit eten. Dat kost geld en sommige kinderen kunnen dit niet betalen. Ook met het gezin uit eten is leuk. Misschien kunnen restaurants daarom meedoen aan de Ooievaarspas?'
De kinderen gaven ook concrete adviezen om meer bekendheid aan armoede te geven. Zij zien vooral dat vertrouwenspersonen op scholen weinig weten over armoede. 'Armoede zie je niet aan de buitenkant, maar het doet heel veel'. De wethouder wil een training over armoede te organiseren met Centrum 1622.
De dialoog duurde een uur en was eigenlijk te kort. De wethouder stelde voor: 'Laten we snel weer afspreken, want het is heel goed om zo met elkaar te praten.' Voor foto's van de dialoog klik hier.
Klik voor het verslag van de dialoogsessie op het icoontje:
dialoogverslag

De Raad van Kinderen heeft in 2018 niet stil gezeten. Bekijk hier het jaarverslag van 2018:

Raad van Kinderen 2018 

 

 7Op 9 maart 2018 kwam de Raad van Kinderen bijeen in de raadzaal van het stadhuis. Hier vond een dialoogsessie plaats onder leiding van prinses Laurentien. De kinderen hielden eerst presentaties over wat er gedaan kan worden voor kinderen van ouders met weinig geld. Hierna gingen ze in gesprek met wethouder Rabin Baldewsingh, directeuren van sport, jeugd, sociale zaken en een beleidsmedewerker van onderwijs. Tijdens de dialoog deelden kinderen veel goede ideeën, zoals een lespakket over armoede, huiswerkbegeleiding voor iedereen en een sponsorloop in de nieuwe sportcampus in het Zuiderpark. Voor foto's van de dialoogsessie klik hier.

 

 3Nadat in de herfstvakantie tijd is genomen voor kennismaken, leren onderzoeken en adviseren, is tijdens het Ooievaarsfestival op 19 november 2017 de Haagse Raad van Kinderen geïnstalleerd. Voor foto's van deze dag klik hier. Voor een video met meer informatie over de Haagse Raad van Kinderen en een impressie van de activiteiten in de herfstvakantie, klik hier.