Skip links

Onbezorgde jeugd en schaamte om hulp

Haar gezin van zes kinderen, vijf dochters en een zoon, is haar grootste zegening. De twee oudste dochters wonen al niet meer thuis en het jongste meisje (10 jaar) is een hartenkind.

Malika door elgassier via unsplash

'We zagen dat haar lippen blauw waren en ze moeite had met drinken.'

Haar gezin van zes kinderen, vijf dochters en een zoon, is haar grootste zegening. De twee oudste dochters wonen al niet meer thuis en het jongste meisje (10 jaar) is een hartenkind. Malika’s (45) zwangerschap was normaal verlopen, maar direct na de geboorte merkte de kraamverpleging dat er iets niet klopte. “We zagen dat haar lippen blauw waren en ze moeite had met drinken. De echoscopist vond het hartje er vreemd uitzien. Na de geboorte moest ze direct een open hartoperatie ondergaan. Haar hartklep werkte niet goed. Die operatie duurde 12 uur, dat was midden in mijn kraamperiode.”

De zorgen om hun jongste kind brachten het gezin van Malika dichter bij elkaar. Na de eerste operatie volgde een tweede. Nu staat het meisje een derde hartoperatie te wachten. Dan wordt een menselijk hartklep geplaatst. Malika: “Al tien jaar maken we veel mee. De jongste is een zonnestraaltje. Ze zit op het speciaal onderwijs en wordt elke dag opgehaald. Onze een na jongste dochter was 2 toen dit allemaal ging spelen. Zij gaat nu naar het gymnasium. Samen met mijn echtgenoot verdelen we de tijd tussen het ziekenhuis en de opvoeding van de andere kinderen. We doen het met elkaar.”

Trots

Zo’n 15 jaar geleden leerde Malika Leergeld Den Haag kennen. “We kwamen in aanmerking voor hulp voor onze oudste dochters. We leefden van een bijstandsuitkering. Ook al zijn we al die jaren heel goed geholpen, toch speelt er altijd die schaamte. Jouw situatie zorgt ervoor dat je bang bent dat bekenden je zien. Je wilt niet zielig gevonden worden, dat andere medelijden met je krijgen. We maken er het beste van, ondanks het kleine inkomen. Maar we redden ons.” Malika praat vol trots over haar oudste dochters die allebei een hbo-opleiding hebben gevolgd. “Een is er juf op een Islamitische basisschool en de ander is logopedist. Dat is een echte babbelaar; dat beroep past heel goed bij haar.”

Minder stress

De kinderen van het gezin konden met de fiets, de computer, of het ov-abonnement van Leergeld Den Haag net als de rest meedoen. Malika: “Er was thuis minder stress. Ze hoefden zich geen zorgen te maken dat ze anders waren dan de andere kinderen. Voor ons ouders valt er een last van onze schouders. Ik kon altijd bij Leergeld Den Haag terecht om mijn hart te luchten, ook wat betreft de gezondheid van mijn kleinste. Jullie zijn een luisterend oor en dat maakt het contact intens. Zo mooi, zoals jullie er voor ons zijn. De kinderen hebben een zorgeloze jeugd.”

Als Malika op Facebook leest dat iemand hulp nodig heeft, neemt ze vaak persoonlijk contact op. “Ik stuur die persoon dan een privébericht dat ze bij Leergeld Den Haag kunnen aankloppen. Voor oudere Marokkanen is het soms wel lastig om informatie op het internet te vinden. Die zijn niet zo wegwijs. Deze groep bereik je makkelijker via de moskee. Daar kun je spreekrecht aanvragen tijdens het vrijdagsgebed. Dan is het er bomvol. Er worden dan ook wel lezingen gehouden in het Nederlands die gelijk vertaald worden.” Zelf heeft Malika geen moeite met het Nederlands. “De post van Leergeld Den Haag geeft altijd een happy moment. Het brengt een lach; die brieven pak ik met plezier op. Een brief van de gemeente is anders. Dan zit je te shaken en denk je dat je op het matje wordt geroepen.”

[Op verzoek van moeder is niet haar echte naam gebruikt, maar heet ze Malika]