UNICEF Jongeren Prinsjesdag: ‘Iedereen verdient een eerlijke kans’
Tijdens UNICEF Jongeren Prinsjesdag deelt Amberly Matabadal haar persoonlijke ervaringen en pleit ze voor meer bewustwording en structurele hulp. Ze hoopt dat zowel scholen als de politiek meer aandacht besteden aan armoede en kansenongelijkheid.
Unicef Jongerenprinsjesdag
"Mijn naam is Amberly Matabadal, ik ben 14 jaar oud en woon in Den Haag. Naast dat ik aan ballet en tennis doe, ben ik actief lid van de Raad van Kinderen. Ik zet me in voor kinderen die opgroeien in armoede, omdat ik daar zelf ook ervaring mee heb. Dankzij Stichting Leergeld heb ik spullen zoals een fiets, telefoon en laptop kunnen krijgen, die anders moeilijk te betalen zouden zijn. Mijn moeder heeft me kennis laten maken met de Raad van Kinderen bij Leergeld. Nu doe ik dankzij de Raad van Kinderen mee aan het UNICEF-project Jongeren Prinsjesdag, waar ik mijn verhaal over armoede deel."
Persoonlijke ervaringen armoede
Jongeren Prinsjesdag, georganiseerd door UNICEF, vindt plaats de dag voor Prinsjesdag. Tijdens deze dag krijgen jongeren zoals Amberly de kans om hun verhaal te delen. "Ik denk dat het belangrijk is dat we onze persoonlijke ervaringen over armoede kunnen delen. Zo schrijf ik bijvoorbeeld over hoe lastig het is om dingen als een fietsreparatie te betalen of als ik voor school naar de bibliotheek moet om te printen."
De vicieuze cirkel van armoede
"Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd, is hoe armoede een vicieuze cirkel kan zijn. Als je in armoede leeft, heb je vaak minder kansen, wat ook je toekomst kan beïnvloeden. Mensen die geen armoede meemaken, hebben vaak een betere start. Dat voelt oneerlijk. Ik wil dat iedereen een eerlijke kans krijgt, met zo min mogelijk ongelijkheid. Daarom wil ik bijvoorbeeld op mijn school een inzamelingsactie organiseren of mijn verhaal delen, zodat meer mensen zich bewust worden van wat armoede echt betekent."
Oproep aan de politiek
Amberly richt zich ook tot de politiek. "De politiek zou ik willen vragen om meer aandacht te besteden aan armoede, zowel op scholen als voor ouders. Het zou fijn zijn als er bijvoorbeeld naschoolse programma's komen of meer informatie in buurthuizen, zodat gezinnen weten waar ze terecht kunnen voor hulp. Leergeld doet al heel veel, maar ik denk dat er nog meer gedaan kan worden. Bijvoorbeeld door meer educatieve lessen te geven, projecten te promoten via TikTok of posters ophangen op scholen. Op die manier kunnen kinderen en ouders beter geïnformeerd worden."
Het werk van UNICEF
"Bij UNICEF werk ik in een groep die zich richt op armoede. We hebben adviezen voor de politiek opgesteld: structurele hulp voor mensen in armoede en meer educatie over armoede op scholen. Tijdens de presentatie zal ik mijn persoonlijke verhaal delen. Een voorbeeld dat ik noemde, is dat ik zowel badminton als tennis wil doen, maar dat er maar één sport vergoed kan worden. Zulke kleine praktische dingen maken het leven soms lastig als je in armoede leeft."
Voorbereiding voor Jongeren Prinsjesdag
"Op de dag van Jongeren Prinsjesdag gaan we naar het UNICEF-kantoor en daarna met de bus naar de Tweede Kamer om Kamerleden te ontmoeten. We komen later terug bij het kantoor om de dag af te sluiten. De mediatraining die we kregen was ook erg leuk en leerzaam. We leerden hoe we met politici kunnen praten. Het was ook fijn om te zien dat politici ook maar gewone mensen zijn.
Jongeren Prinsjesdag is op maandag 16 september, ik kijk er erg naar uit!"