Fatima: ‘Social media heeft me geholpen’
“Ik hou ervan om met m’n dochter op koopjesjacht te gaan. Of ergens een ijsje of gebakje te eten. Dat zet ik online en zeg wat ik ervan vind. Ook als het niet zo goed was."
Moeder en dochter voelen zich rijk door steun van Leergeld Den Haag
Een lachend meisje naast een keyboard. Dat zelfde meisje stralend met een nieuwe Chromebook op schoot. Fatima deelt haar leven samen met dochter Hiba (7 ½ jaar) op Facebook, Instagram en Tik Tok. De Marokkaanse moeder, geboren in Den Haag, vindt haar rust op social media. “Ik hou ervan om met m’n dochter op koopjesjacht te gaan. Of ergens een ijsje of gebakje te eten. Dat zet ik online en zeg wat ik ervan vind. Ook als het niet zo goed was. We lijken dan net ‘influencers’ voor mensen in de bijstand.”
Voordat Hiba geboren werd werkte Fatima in de zorg. “Ik had een baan als verzorgende en volgde de opleiding voor pedagogisch medewerker. Mijn toenmalige echtgenoot wilde in België wonen, dus ik reisde hem achterna. Mijn dochter is daar ook geboren. Toen ons huwelijk strandde besloot ik terug naar Nederland te gaan. Door een auto-ongeluk kon ik niet werken vanwege chronische rugklachten. De steun in België is niet te vergelijken met Nederland. Daar was ik die Hollander.”
Ontroerd
Alleen met dochter Hiba, een pak pampers en een luiertas keerde Fatima in 2017 terug naar Den Haag. Hier was ze aangewezen op de bijstand. “Ik had niks toen ik hier aankwam. Via Facebook vond ik snel een woning. Daar is mijn interesse voor social media ook ontstaan. Van mijn oom hoorde ik van Leergeld Den Haag. Hij zei: kom daar langs, ze delen er computers uit. Alles is er gratis. Ik kon het in het begin niet geloven. Mijn zus nam me mee naar turnen. Ook daar hoorde ik dat je bij Leergeld Den Haag gratis een turnpakje kan krijgen met de Ooievaarspas.” Op de website van Leergeld Den Haag ontdekte Fatima wat ze allemaal kon aanvragen. “Kleding, schoolspullen: en ik hoefde er niks voor te betalen. Toen de verjaardagsbon voor Hiba kwam waren we echt ontroerd. Er wordt aan ons gedacht, besefte ik toen.”
Ondanks haar rugklachten is Fatima als vrijwilliger aan de slag. “Ik ben receptionist bij een organisatie die activiteiten voor jongeren opzet. Dat doe ik een dag per week. Daarnaast ben ik erg actief op social media. Soms zet ik er gekke filmpjes op. Of ik laat zien hoe ik een dienst uitprobeer. Ook die van Leergeld Den Haag. Soms lijk ik wel op een kritisch zuinige consument. Dan mag ik nog eens terugkomen als ik niet tevreden was. Ik schrijf zo’n tweede keer wel iets liefs, natuurlijk”, zegt Fatima lachend.
Saldo
Als ze werkelijk zo kritisch is, hoe kijkt Fatima dan naar Leergeld Den Haag? “Het telefonisch contact gaat soepel. De volgende dag ligt de envelop vaak al in de bus. Ik vertrouw Leergeld Den Haag blind. Er wordt gelijk actie ondernomen. Maar een keer had ik een nare ervaring met de Winterkledingpas. Met Hiba had ik een dag lopen passen. Thuis had ik de code van de pas ingevuld en het saldo gecheckt. De pas was succesvol opgeladen. Bij het afrekenen in de winkel bleek er toch geen saldo op de pas te staan. Het was in het weekend en pas maandag kon de winkel met Leergeld Den Haag bellen. Het geld was wel van de pas maar niet bij de winkel terechtgekomen. Ik had gelukkig recht op een nieuwe kaart, maar die moest ik ophalen bij het kantoor.”
Op het schoolplein van haar dochter spreekt Fatima met andere moeders. “Sommige zien dat ik regelmatig in een winkel ben. Dan zeggen ze: ‘Je bent rijk’. Dan zeg ik: ‘Ik heb steun van Leergeld Den Haag. Dat kunnen jullie ook aanvragen als je een Ooievaarspas hebt’. Soms denken de moeders dat je geld krijgt. Ik leg ze dan uit hoe het werkt: het online aanvragen gaat dan goed. Maar als de brief komt snappen ze het niet. Dat je eerst een code voor de pas krijgt en daarna de kaart. Of ze raken de brief kwijt. Misschien dat Leergeld Den Haag beter eerst de pas kan sturen en de code per sms. We schudden de envelop eerst. Zo’n kaart voel je wel als de envelop hard aanvoelt.”
Ook het online shoppen en betalen met de passen van Leergeld Den Haag zou een verbetering zijn. “Er mogen best wat meer voordelige winkels bijkomen. Zeeman, bijvoorbeeld. Sommige winkels hebben dan een speciaal assortiment voor klanten die met een pas van Leergeld Den Haag komen. Dat zijn dan wel vaak de duurdere spullen.”