Skip links

Junior onderzoekers ontvangen certificaat

Hoe tevreden zijn jongeren over hun vrije tijd, school of hun vrienden en speelt geld daar een rol in? Vijfentwintig 25 jongens en meisjes tussen 11-17 jaar deden mee aan een onderzoek van Leergeld Den Haag.

Junior onderzoeker groep 2

Lesley Arp (fractievoorzitter SP): 'Jongeren laten meebeslissen over regels van de gemeente'.

Vrijdag 11 november 2022 kregen tien junior-onderzoekers een certificaat. Zij hebben meegeholpen aan het onderzoek van Leergeld Den Haag. Op twee avonden interviewden de junior-onderzoekers andere jongeren over de invloed van geld op hun leven. In gesprekken gingen ze dieper in op persoonlijke ervaringen van de geïnterviewden. Hebben ze wel eens zorgen over geld? Hoe tevreden zijn jongeren over hun vrije tijd, school of hun vrienden en speelt geld daar een rol in? Er deden 25 jongens en meisjes tussen 11-17 jaar aan dit onderdeel van het onderzoek mee.

Om de junior-onderzoekers in het zonnetje te zetten, waren Lesley Arp (fractievoorzitter SP Den Haag) en Janet Ramesar (fractievertegenwoordiger SP gemeente Den Haag) aanwezig. Lesley Arp: “Ik was erg benieuwd naar ervaring van jongeren. Onderzoek doen is best spannend. Armoede is een moeilijk en ook wel een verdrietig onderwerp. De jongeren hebben me positief verrast. Zij hebben met beide handen deze kans aangegrepen. Ze vertelden dat als je het eenmaal doet, er ook fijne gesprekken zijn. De jongeren herkennen elkaar.”

Wat neemt Lesley Arp mee naar de gemeenteraad? “Gemeenteraadsleden moeten niet onderschatten hoeveel jongeren kunnen adviseren over de regels en voorzieningen. Zij maken er gebruik van. Zij weten wat werkt en wat niet. We moeten nog meer de krachten van jongeren benutten. Als zij meebeslissen met de gemeente over voorzieningen, dan maken we die beter en slimmer.”

Voor de zomer vonden er al twee keer groepsgesprekken met jongeren plaats. Ook werden er individuele gesprekken gehouden. Het onderzoek wordt gedaan onder begeleiding van Silvia Bunt en Femke Giesen. Leergeld Den Haag verwacht dat de resultaten van het onderzoek begin 2023 beschikbaar zullen zijn.

Certificaat 10
Lesly Arp overhandigt de certificaten aan de junior onderzoekers.