Skip links

Raad van Ouders over het belang van ervaringsdeskundigheid bij beleid

In deze podcast staat de Raad van Ouders centraal. Te gast zijn twee leden van de Raad van Ouders: Cindy en Shantie. “Het is belangrijk dat er met in plaats van over ouders wordt gepraat."

Shantie voor de mic

Aflevering 3 van de Leergeld070 podcast online

In deze podcast staat de Raad van Ouders centraal. Te gast zijn twee leden van de Raad van Ouders. Shantie (35), moeder van twee jongens, is werkzaam bij de gemeente Den Haag. Cindy (54) heeft drie kinderen. Beide moeders zijn professionals wat betreft de gemeentelijke armoederegelingen. Leergeld Den Haag richtte de raad op om uit eerste hand goede adviezen voor armoedebeleid naar boven te krijgen. “Het is belangrijk dat er met in plaats van over ouders wordt gepraat. Het gesprek over armoede moet als eerste met hen worden gevoerd.” In deze podcast delen Cindy en Shantie hun persoonlijke verhaal.

Cindy

Cindy groeide op in een gezin met weinig geld. Na een scheiding had ze het opnieuw financieel zwaar. Toen ze in contact kwam met Leergeld Den Haag merkte Cindy hoe onbekend de problematiek van armoede is. Nu zit ze in de Raad van Ouders om beleidsmakers en raadsleden te laten inzien hoe moeilijk het voor ouders en kinderen is als er niet genoeg geld is. “Als kind had ik geen vrienden omdat we arm waren. Er was geen geld voor leuke kleding, ik kon niet op sport. Meedoen aan activiteiten kon niet, ook al kostte het een kwartje. In mijn tijd was er geen Leergeld Den Haag. Dat had zeker een verschil gemaakt. Uit school vluchtte ik direct naar huis. Ik zat gevangen in armoede. Na mijn middelbare school moest ik gaan werken, want er was in het gezin geld nodig. Ik heb nooit aan mijn talenten kunnen werken. Een enorme kansenongelijkheid voor kinderen waar thuis niet de financiële middelen zijn.”

Shantie

Shantie kwam bij de raad nadat haar kind een brief vanuit school had gekregen. Er moest betaald worden voor de busreis van en naar zwemles. ‘’Ik had echt zoiets van waarom zou dit moeten? Dit moet toch betaald worden door school. Vervolgens ben ik naar Leergeld Den Haag gekomen om er over te sparren. Als er thuis geldzorgen zijn, ga er met je kind over in gesprek. Die zijn veerkrachtiger dan je denkt als ouder. Het voorkomt dat ze dingen zelf gaan invullen, die thuis anders gaan dan bij vriendjes, omdat er geen geld voor is. Je beschermt ze niet door er niet over te praten. Voor kinderen is het lastig om mooi weer te spelen. Leg uit waarom bepaalde dingen niet kunnen als er geen geld voor is. Maak ze financieel gezond met lessen voor later.”

Beide ouders geven het belang aan van de steun van Leergeld Den Haag. Die hebben zij in hun jeugd gemist. Vanuit de Raad van Ouders praten de ouders met beleidsmakers. De raad geeft adviezen, bijvoorbeeld aan de commissie Sociaal Minimum. Deze commissie heeft in opdracht van demissionair minister van Armoede Carola Schouten gerapporteerd over een nieuw financieel stelsel. “Het is fijn dat er naar ons verhaal wordt geluisterd.”

Op 19 maart wordt de Raad van Ouders geïnstalleerd. Leden van de raad presenteren zich met hun verhaal. Zij vertellen hoe ervaringsdeskundigheid een beter inzicht geeft in de situatie van de mensen voor wie armoederegelingen worden gemaakt. De feestelijke bijeenkomst kunt u bijwonen. Het programma start om 16.30 uur. Voor meer informatie of aanmelden, mail aan:raadvanouders@leergelddenhaag.nl

Luister hier onze podcast

https://open.spotify.com/episo...