Skip links

Samen tegen armoede, samen voor gelijke kansen

Op donderdag 20 februari organiseerde de gemeente Den Haag de Verbindingsdag. Een dag vol inspirerende gesprekken, indringende ervaringsverhalen en concrete oproepen tot actie. Shantie Chikoe van de Raad van Ouders blikt terug.

250220 GEM Verbindingsdag252

Raad van Ouders op de Verbindingsdag: De dag draaide echt om verbinding, om elkaar opzoeken en versterken.

Schulden als ‘challenge’? Dit móet anders
Gerardine Bayisenge vertelde over jongeren die ‘challenges’ aangaan over wie de hoogste Klarna-schuld heeft soms oplopend tot tienduizenden euro’s. Op zo’n jonge leeftijd al vastzitten aan schulden, zonder besef van de (toekomstige) gevolgen, is zorgwekkend. Dit maakte voor mij duidelijk dat er een grote taak ligt in bewustwording van onze kinderen en jongeren: schulden zijn niet ‘stoer’. We moeten onze jongeren helpen om schuldenvrij te worden én te blijven.

Samen een sneeuwbal maken
Ook de oproep van Milio van de Kamp bleef hangen: laten we samen een sneeuwbal maken – samen tegen armoede en samen voor gelijke kansen. Een krachtige metafoor voor collectieve verantwoordelijkheid, die wij vanuit de Raad van Ouders en Leergeld ten zeerste onderschrijven!

Verwarming is geen luxe, maar een basisbehoefte
Maar armoede is zoveel meer dan alleen financiële tekorten. Neem bijvoorbeeld iets basaals als verwarming in huis. Het kunnen aanzetten van de verwarming is geen overbodige luxe, maar een minimale levensbehoefte. Toegang tot een verwarmde leefomgeving is essentieel voor gezondheid, welzijn én waardigheid. Kou in huis kan leiden tot luchtweginfecties, verergering van (chronische) ziekten en zelfs onderkoeling. Daarnaast heeft het ook psychologische en sociale gevolgen, zoals stress, concentratieproblemen en een verminderde kwaliteit van leven.

Energiearmoede is een serieus probleem en kan mensen volledig vastzetten. De mogelijkheid om je huis te verwarmen zou niet als luxe moeten worden gezien, maar als een basisrecht.

Geldzorgen hebben impact op het brein
Het inzicht over de neurologische impact van stress door geldzorgen is confronterend. Geldproblemen zijn niet alleen een kwestie van een 'lege' portemonnee of schulden, maar hebben ook grote invloed op de hersenontwikkeling en het welzijn van gezinnen en kinderen. Afdeling Vroegsignalering van de gemeente Den Haag speelt hierin een belangrijke rol, maar loopt tegen een vertrouwensprobleem aan. Hoe zorgen we ervoor dat mensen zich veilig genoeg voelen om te praten over iets dat nog steeds een taboe is? Er is werk aan de winkel.

De kracht van ervaringsdeskundigheid
Wat ook mooi was om te zien, is hoe zichtbaar wij waren als Raad van Ouders én de herkenning van onze Raad. Onze paarse vestjes maakten direct duidelijk wie we zijn en waar we voor staan: erkenning en het belang van ervaringsdeskundigheid binnen de kaders van ons overkoepelende doel: samen tegen kinderarmoede! Dit kwam prachtig naar voren tijdens ons rondetafelgesprek, dat ik samen met directeur Charlie Ortega mocht begeleiden.

We spraken over de waarde van ervaringsdeskundigheid en hoe belangrijk het is om ervaringsdeskundigheid niet pas achteraf, maar al vooraf in beleidsplannen te betrekken. RvO-lid Aicha gaf aan dat terugkoppeling hierin essentieel is: laat ons weten wat er met onze adviezen gebeurt, zodat ze niet verloren gaan en we samen de stem van gezinnen met geldzorgen kunnen versterken.

Zoals Hizir Cengiz mooi verwoordde: laten we daarbij de term ‘solidariteit’ niet vergeten!