Skip links

Vierde Leergeld Den Haag-team begint aan Leven als een ADO prof

Woensdag 13 september was de aftrap van een nieuwe ronde Leven als een ADO-prof. Dit project van ADO Den Haag in de Maatschappij biedt aan 24 meisjes en jongens een unieke leerervaring.

Neem de bal 1

Leren presteren als een profsporter

Leergeld Den Haag doet voor de vierde keer met een team mee aan Leven als een ADO-prof. In elf bijeenkomsten ontdekken ze wat er allemaal bij komt kijken om te kunnen leven en presteren als een profsporter.

Don Thodé, projectleider, legt uit wat er nu anders in vergelijking met de voorgaande keren. “We hebben gezien dat het niet voor elk gezin makkelijk is om hun zoon of dochter aan elke bijeenkomst te laten deelnemen. Ouders moeten soms een hele tocht door de stad maken. De trainingen zijn op het sportveld van de ADO Den Haag-jeugd in het Zuiderpark. Als je met het openbaar vervoer vanuit Mariahoeve of Leidschenveen-Ypenburg moet komen, is dat een hele tocht. Daarom hebben we Max Coenraad erbij gehaald. Hij is als klankbord en vraagbaak voor ouders tijdens alle bijeenkomsten aanwezig. Als er extra ondersteuning nodig is om het traject van a tot z af te maken, kan hij meedenken in een oplossing.”

Motivatie

Bij het inloten van de deelnemers heeft Leergeld Den Haag dit keer extra gelet op de motivatie van de kinderen. “Het programma is zo opgebouwd dat de deelnemers er het meeste baat bij hebben als ze alle keren meedoen. Elke bijeenkomst heeft een ander thema. Bij Leven als een ADO-prof draait het minder om hoe goed je al kan voetballen. Het zijn juist die andere factoren die op het veld een verschil maken. Hoe je presteert heeft ook te maken met: doelen stellen, gezonde voeding, respectvol omgaan, of wat je op sociale media leest en ervan overneemt. Per keer krijgen de deelnemers daar les in. Zo krijgen ze een werkboekje waarin ze hun stappen zelf kunnen bijhouden.”

Les

De interesse voor het project van de meisjes ligt dit keer een stuk lager. Er meldden zich maar drie. Don: “In voorgaande edities was de belangstelling van de meiden groter. Daar waren ook al heel talentvolle spelers onder. Waar het aan ligt dat de meiden nu in de minderheid zijn, geen idee. Met z’n drieën krijgen ze wel extra aandacht: ze zijn een rolmodel voor andere meiden. Wat nog belangrijker is: we hebben een super gemotiveerde groep. Elk kind heeft bij de intake heel duidelijk kunnen benoemen waarom het aan het project wil meedoen. Je doet het voor jezelf, en met steun van elkaar. Deze les nemen ze voor de rest van hun leven mee. Daarom ook, dat Leergeld Den Haag de samenwerking met ADO Den Haag in de Maatschappij voortzet. Om nog meer kinderen deze unieke ervaring te geven.”

Woensdag 13 september was de aftrap van een nieuwe ronde Leven als een ADO-prof. Volgende week ondertekenen de deelnemers hun contract in het Bingoal Stadion. Hier krijgen ze ook het officiële speeltenue.
Meer informatie of vragen over het project: d.thode@leergelddenhaag.nl