Skip links

350 kinderen op de rode loper onthaald als brugklas-ster

Om het zelfvertrouwen van de kinderen een boost te geven waren er workshops over thema’s als ‘Ontdek de kracht in jezelf’, ‘Durven dromen’, ‘Leren leren’, ‘Slim op sociale media’, ‘Samen sterk tegen pesten’ of ‘Financieel sterk naar de brugklas’.

Stichting Leergeld 54

"De fase dat je kind naar de brugklas gaat zorgt voor vragen."

Zijn woorden echoën na over het plein van hogeschool Inholland. “Laat je niets aanpraten: als je iets niet kan, ga je het proberen”. De jonge Brighton (18) weet waar hij over spreekt als hij zich vanaf het podium richt tot de 350 kinderen en hun ouders. Door zijn ervaring in het speciaal onderwijs heeft hij aan den lijve gemerkt hoe demotiverend sommige goed bedoelde adviezen kunnen zijn. En dat je je daar niet altijd iets van aan hoeft te trekken. Zijn talent als publieke spreker was al opgevallen tijdens The Hague Got Talent. Bij dit evenement pakte hij spontaan de microfoon en deed iedereen versteld staan met een inspirerende toespraak. Op het Brugklasfestival op zondag 23 juni mocht Brighton zijn speechtalent opnieuw bewijzen.

Een aantal gezinnen had al vroeg de weg naar hogeschool Inholland in de Theresiastraat gevonden. De eersten meldden zich rond 12 uur bij de ballonnenboog. Het zonnige weer maakte het wachten aangenaam, totdat om half een de festival-opwarmers het podium betraden. Om het Brugklasfestival in de sfeer van stralende sterren te krijgen, werden de jonge deelnemers gelijk al getrakteerd op een meet en greet met twee van hun helden. Kleine John en Chavante wisten met hun raps de kinderen enthousiast aan het meezingen te krijgen. Voor het fotomoment met de twee artiesten slingerde de wachtende rij zich over de volle lengte van het plein. Al dat wachten woog ruimschoots op tegen die felbegeerde selfie met het rappersduo, dat de tijd nam voor deze ontmoeting met hun fans.

Workshops en voorlichting

Na de spetterende opening was het tijd om de aandacht bij de workshops en de voorlichting op de informatiemarkt te krijgen. Yashan en Sanne van de Raad van Kinderen waren het presentatieduo. Zij gingen met Tante Leergeld in gesprek over hun tijd als brugklasser. Wat vonden zij moeilijk en waar bewaren ze goede herinneringen aan? Huiswerk maken, wisselende lokalen en voor elk vak een andere docent; daar moesten ze in het begin erg aan wennen. Om het zelfvertrouwen van de kinderen een boost te geven stonden er workshops klaar over thema’s als ‘Ontdek de kracht in jezelf’, ‘Durven dromen’, ‘Leren leren’, ‘Slim op sociale media’, ‘Samen sterk tegen pesten’ of ‘Financieel sterk naar de brugklas’.

Voordat het startsein klonk, gaf Charlie Ortega (directeur Leergeld Den Haag) de aanwezigen nog mee hoe bijzonder het om zoveel ouders te zien. “De fase dat je kind naar de brugklas gaat zorgt voor vragen. Je moet veel dingen regelen voor de nieuwe school. Er komen ook kosten bij kijken, voor kluisjes of een broodje in de pauze. Als ouders tegen zaken aanlopen, dan staat de Raad van Ouders klaar om in actie te komen.” Een ongeduldige rij had zich inmiddels spontaan voor de draaideur gevormd om aan de warmte van het plein te ontsnappen. Het was kwart voor twee toen de eerste workshopronde van drie kwartier startte. Kinderen en ouders namen bezit van de lokalen, verspreid over meerdere verdiepingen. De collega’s van Leergeld Den Haag kregen versterking van een vrijwilligersteam van Randstad voor het soepel doorverwijzen naar het juiste lokaal binnen het imposante schoolgebouw.

Ontspanning en informatie

Achter de kraampjes presenteerden verschillende organisaties zich. Op uiteenlopend gebied kunnen zij ouders en kinderen bijstaan; bij persoonlijke ontwikkeling (Balans, de Ster, Regenboog Loket), opvoeding en preventie (Youz, Wijkz), welzijn (JESS, JIP Haaglanden) leren (Dyslexie Centraal, Opdidakt) of huiswerkbegeleiding (Bibliotheek, JONG/Stek). Voor de ontspanning was de schaduwrijke tuin omgebouwd tot een Fun Zone. Hier waren de Ooievaarspas en de Vakantiepas aanwezig om te wijzen op de vele activiteiten in de stad. Bij boekhandel Paagman konden de kinderen leren hoe ze boeken kunnen kaften. Met ijs, popcorn, slush en gezonde snacks werd het actieve meedoen aan de workshops aangenaam verzacht.

Het Brugklasfestival werd afgesloten met de prijzentrekking van de loterij en een inspirerend optreden van Soufiane Touzani. In zijn toespraak spoorde de balkunstenaar de kinderen aan om elke dag te oefenen, ongeacht welk talent je ook hebt. Ter herinnering aan deze dag wilden de meeste kinderen graag op de foto met hun idool.