Skip links

Jong talent komt tot bloei tijdens The Hague Got Talent

Een parade van lachende en gespannen gezichten vormde het hoogtepunt van het feest dat de Haagse Raad van Kinderen zaterdag 17 december aan de jeugd van de stad aanbood.

Rv K met workshopleiders 2

The Hague Got Talent

‘Best wel een goeie vibe’, zo vatte Kira van de Raad van Kinderen het evenement The Hague Got Talent kernachtig samen. De grote finale moest toen nog beginnen. Deze parade van lachende en gespannen gezichten vormde het hoogtepunt van het feest dat de Haagse Raad van Kinderen zaterdag 17 december aan de jeugd van de stad aanbood.

Met The Hague Got Talent werd geschiedenis geschreven. Het markeerde haarscherp waarom Den Haag één van de vijf pilotgemeenten was, waar in 2017 een Raad van Kinderen in het leven werd geroepen. De grote vraag vijf jaar geleden was: hoe bevorderen we de ontwikkeling van het kind in de breedste zin van het woord, ongeacht de fragiele financiële thuissituatie. Ofwel: wat kan er gedaan worden voor kinderen van ouders met weinig geld? Kinderen meer betrekken bij het zoeken naar oplossingen van armoede binnen gezinnen, was de gedachte. Er moest niet langer over, maar met kinderen gesproken worden. Werelden bij elkaar brengen en kind-inclusief te werk gaan. Dat stond initiatiefnemer Missing Chapter Foundation, opgericht door prinses Laurentien, voor ogen. Het niet mis te verstane antwoord op die grote vraag kwam van de Haagse Raad van Kinderen met hun idee voor een talentendag. Dat idee zette de Raad ook nog eens zelf om in een niet eerder vertoond evenement. Daarmee gaf de Raad een duidelijke boodschap af aan wethouder Mariëlle Vavier. “Geef ons alle ruimte om met onze talenten aan de slag te gaan. Laat armoede geen blokkade zijn om te kunnen bloeien en groeien”. De wethouder was als jurylid aanwezig om een aantal acts goed te kunnen bewonderen.

‘Dit is ons talent, kom en laat zien wie je bent’

Als de deuren van Lyceum Ypenburg om 12 uur opengaan, druppelen de eerste ouders met hun kind al over de rode loper binnen. Binnen een uur is de centrale hal van het schoolgebouw gevuld met honderden kinderen die onder begeleiding van ouders de weg naar de Laan van Kans hebben gevonden. Stipt om 13.30 starten de 20 workshops en zwermen de deelnemers uit over de drie verdiepingen. Klaslokalen zijn omgebouwd tot dansruimtes, acteerplekken of modellenstudio’s. Er wordt geschaakt, gevlogd, geschilderd en graffiti gespoten. Om het wachten voor de ouders te veraangenamen is er een game-corner en videowall. Collega’s van Leergeld Den Haag zetten hun speciale talent in met een creatieve werktafel en een beautystoel waar moeders zich vakkundig laten opmaken.

Het wachten wordt uiteindelijk beloond. Wat de kinderen in anderhalf uur hebben geleerd, kunnen ze aan het meegekomen publiek tonen tijdens de grote finale van The Hague Got Talent. Van a-capella gezongen en zelfgeschreven liedjes, beatboxende rappers, een line up van urban dancers, tot voetbaltrucs, een optreden van jonge violisten en een live gespeeld Jeugdjournaal over aliens en Mars-meiden. De toespraak van een van de deelnemers aan de workshop debatteren krijgt de tribune muisstil. Hij spoort elk kind aan om zijn of haar passie te volgen en je niets aan te trekken van een fysieke of geestelijke beperking. Tot slot nemen alle modellen professioneel bezit van de catwalk om hun kleding en make up te tonen.

Andere kunstdisciplines leveren minstens zoveel expressieve en kleurrijke resultaten op. De kinderen van de kunst- en de graffitiworkshops maken dromerige, fantasierijke tekeningen. In de acteerles ontstaan levensechte scenes en de schaakpartijen zijn tot de laatste zet spannend. De belangstelling voor boksen is vooral groot onder een groep jongens die in een asielzoekerscentrum verblijven.

Uniek

Na een afwezigheid van meer dan drie jaar, was The Hague Got Talent het eerste grote live evenement dat Leergeld Den Haag organiseerde. Om meerdere redenen was het spannend: hoe zouden de ouders en kinderen reageren? Niet in de laatste plaats vanwege de locatie in Ypenburg. Het is bekend dat kinderen nauwelijks buiten hun vertrouwde buurt komen als hun mobiliteit sterk afhangt van vervoer van de ouders. ‘Dit evenement heeft laten zien dat afstand geen belemmering hoeft te zijn. Zoveel verschillende kunstzinnige en sportieve activiteiten bij elkaar op één plek, voor de jeugd uit heel Den Haag, dat is uniek in zijn soort. Daarvoor zijn ouders bereid om een stukje te reizen, ook als ze in Den Haag Zuidwest of Scheveningen wonen.’

Leergeld Den Haag en de Raad van Kinderen

Vanaf het moment van oprichting van de Raad van Kinderen is Leergeld Den Haag nauw betrokken bij de coördinatie van de activiteiten. De werving van de eerste 16 kinderen uit de gezinnen die op of rond het bestaansminimum leven, werd door Leergeld Den Haag gedaan. Er volgden jaarlijks activiteiten waar de Raad bij ingeschakeld werd. Een dialoogsessies met toenmalig wethouder Rabin Baldewsingh, leersessies over de eigen rol van de Raad, het bespreken van ideeën hoe armoede tegen te gaan of het uitvoeren van onderzoeksopdrachten.

Gratis huiswerkbegeleiding

Een van de eerste adviezen van de Haagse Raad van Kinderen ging over hoe scholen de gevolgen van armoede kunnen tegengaan. In 2019 kreeg wethouder Bert van Alphen het advies om huiswerkbegeleiding voor alle kinderen bereikbaar te maken. Dit was een van de 18 adviezen die de Raad van Kinderen uitbracht. Dat jaar begonnen de Haagse bibliotheken met gratis huiswerkbegeleiding en eindtoetstraining voor kinderen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Het winnen van de toekomstmaatschappijprijs in 2020 was een kroon op het werk van de Raad.

Van Alphens opvolger Arjen Kapteijns kreeg eveneens met de Raad te maken. In zijn periode als wethouder werd kinderarmoede nadrukkelijk in verband gebracht met onderwijs, welzijn en wonen. Dit resulteerde in 2022 in het eerste kinderarmoededebat. Samen met de Raad van Ouders en de Raad van Kinderen organiseerde Leergeld Den Haag op 24 februari dit verkiezingsdebat. Daar waren naast politici van acht partijen ook drie woningcorporaties, een onderwijskoepel en een grote welzijnsinstelling bij aanwezig.

De Haagse Raad van Kinderen zijn:

Seher Sengül, Taouba Ahbod, Michelle Reinhard, Sanne Reinhard, Ivan Furcic, Kira Erkendiep, Drishti Jiawan, Yashan Jiawan, Mrwan Alsamawi, Majd Alsamawi, Zuleyga Mammadova, Solace Brobbey, Max Bhagwat, Roudaina el Boussikhani, Alya Shuker, Chelsey de Lange, Ginika Ijomah, Stasiu Olczyk, Soufiane el Kadiri, Avaneesh Sewpal, Dina Guyt.

‘Ik wil vooral met jullie praten en niet mijn beleid van achter de computer maken’.

Voormalig wethouder Bert van Alphen

Cindy van der Zijden (Raad van Ouders)

‘Het was echt een fantastische dag. Al die blije kinderkoppies en niet te vergeten hun ouders; zoveel bedankjes, knuffels, lieve gesprekjes. Dat we dit voor hun kinderen doen! Maar ze voelden zichzelf ook niet vergeten; wat te drinken, een broodje, verwend in de make up, of crea bezig. Ik werd zelf heel blij om zoveel mensen, in ieder geval één dagje, zo gelukkig te zien.
Dat is waarom ik bij de Raad van Ouders zit en om bij te kunnen dragen dat er misschien veel meer van dit soort momentjes voor de kids komen. Ook hun ouders mogen komen. Maar ook om zo'n hele dag met zoveel mooie, en verschillende mensen te mogen praten en naar ze te luisteren, een luisterend oor te mogen zijn. Daar ben ik dankbaar voor.’
Learn More