‘Ophaaldag’ talentenwensen trekt 85 Haagse kinderen naar Theater De Regentes
Samen met de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van Den Haag organiseerde Leergeld Den Haag een bijeenkomst voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Zij waren uitgenodigd om mee te praten over wat zij wensen voor hun talentontwikkeling.
Leergeld Den Haag en de gemeente luisteren naar wat kinderen nodig hebben.
In samenwerking met de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Den Haag organiseerde Leergeld Den Haag op 31 januari een bijeenkomst voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Theater De Regentes stroomde die middag vol met 85 enthousiaste kinderen en hun vaders en moeders. Zij waren door Leergeld Den Haag uitgenodigd om mee te praten over wat zij wensen voor hun talentontwikkeling. Wat hebben ze van de gemeente en Leergeld Den Haag nodig om met hun passie bezig te zijn. Om direct spijkers met koppen te slaan was Sorayda Berkhout (directeur Inkomen, Participatie & Voorzieningen SZW) met enkele collega’s aanwezig. De bijeenkomst was ook voor Fatima Faid (Haagse Stadspartij) en Maarten de Vuyst (GroenLinks) reden om te luisteren naar wat de kinderen en hun ouders te zeggen hebben.
De presentatie was in handen van Don Thodé (Leergeld Den Haag). In zijn openingswoord benadrukte hij nogmaals hoe belangrijk alle ideeën en wensen van de kinderen zijn, zodat de gemeente daar goed rekening mee kan houden. Daar kreeg de zaal ruimschoots de tijd voor: via een online verbinding mochten kinderen met hulp van hun ouders reageren op stellingen en open vragen. Zoals: ‘waar gebruik je de Ooievaarspas nu voor en wat ontbreekt er aan de pas’, ‘hoe kunnen we jullie het beste bereiken’, ‘ervaar je problemen om je passie te ontdekken’ en ‘is er genoeg informatie beschikbaar over de mogelijkheden in de stad’?
Bijzonder talent
Tussen de vragen door gingen Don en Charlie Ortega (directeur Leergeld Den Haag) met de microfoon langs de gezinnen. Zij konden hun antwoorden toelichten en met de andere aanwezigen delen. Waar ouders en hun kinderen tegenaan lopen is uiteenlopend, enkele punten springen er duidelijk uit. Zo is er een grote behoefte aan het gratis kunnen reizen met het ov op doordeweekse dagen. Als kinderen een bijzonder talent hebben voor een bepaalde sport, dan kunnen de kosten voor extra trainingen, materialen, privélessen en sportkampen enorm oplopen. Vooral als deze activiteiten buiten Den Haag of zelfs in het buitenland worden georganiseerd.
Eigen bijdrage
Wijken als Mariahoeve, Ypenburg of Wateringse Veld hebben minder specifiek cultureel aanbod in vergelijking met andere buurten. Een ander probleem doet zich voor bij grotere gezinnen. Kinderen die meerdere talenten willen ontdekken of binnen een jaar wisselen, krijgen via de Ooievaarspas maar één activiteit voor 100% vergoed. De eigen bijdrage die ouders moeten betalen voor de andere activiteiten drukt dan zwaar op het gezinsinkomen. Een jongen merkte kernachtig op: “als je arm bent kun je nooit je potentieel bereiken”. Een meisje riep op om meer te doen voor de vluchtelingkinderen in de opvanglocaties.
Meet en greet
Als beloning voor het meedenken en meepraten kregen de kinderen aan het eind een optreden van Chavanté en Kleine John. Deze twee jonge Haagse rappers wisten de zaal in een mum van tijd uit de stoelen en aan het dansen te krijgen. Een meet en greet met hun helden kon dan ook niet uitblijven. Als aandenken aan deze bijzondere inspraak-bijeenkomst gingen alle kinderen met hun grote voorbeeld op de foto.