Vergrootglas

Op 12 juni 2019 vond het eerste Leergeld Brugklasfestival plaats. Klik op de afbeeldingen hieronder voor een filmpje (links) of een sfeerimpressie (rechts) van het festival. 

wat doen jullie brugklasfestival

 

  2Op 16 april 2019 gingen kinderen van de Haagse Raad van Kinderen en ouders van minimagezinnen op uitnodiging van Leergeld Den Haag in dialoog met wethouder Bert van Alphen. De wethouder wil rond de zomer zijn plannen presenteren voor het armoedebeleid.

Op de directe vraag 'heeft u wel eens bijles?' antwoordde de wethouder, 'Ik krijg nu bijles van jullie. Ik weet dat je af en toe begeleiding nodig hebt op school. Ik wil er dan ook voor zorgen dat er op zoveel mogelijk plekken in Den Haag bereikbare en betaalbare huiswerkbegeleiding komt.'
Ook het rollenspel waarbij één jongen niet mee mag op schoolreis omdat zijn ouders de bijdrage niet kunnen betalen, maakte indruk. 'Mensen wisten hierdoor dat ik arm was en ik kon niet mee. Dat deed pijn.'
Tijdens de dialoog bleek dat de kinderen ook een beter aanbod willen op de Ooievaarspas. 'Wij willen ook wel eens met vrienden of vriendinnen uit eten. Dat kost geld en sommige kinderen kunnen dit niet betalen. Ook met het gezin uit eten is leuk. Misschien kunnen restaurants daarom meedoen aan de Ooievaarspas?'
De kinderen gaven ook concrete adviezen om meer bekendheid aan armoede te geven. Zij zien vooral dat vertrouwenspersonen op scholen weinig weten over armoede. 'Armoede zie je niet aan de buitenkant, maar het doet heel veel'. De wethouder wil een training over armoede te organiseren met Centrum 1622.
De dialoog duurde een uur en was eigenlijk te kort. De wethouder stelde voor: 'Laten we snel weer afspreken, want het is heel goed om zo met elkaar te praten.' Voor foto's van de dialoog klik hier.
Klik voor het verslag van de dialoogsessie op het icoontje:
dialoogverslag

leergeldfestival Op zondag 2 juli 2017 vond in het Atrium van het Stadhuis het eerste Leergeld Festival plaats. Leergeld Den Haag mocht 1.200 kinderen verwelkomen, die hebben genoten van workshops, lekker eten, een optreden van Shary-An en presentatie door Yvonne Coldeweijer.
Voor de Leergeld Courant over het festival die door kinderen gemaakt werd, klik hier. Voor foto's van het festival klik hier.

 6Op initiatief van de Haagse Raad van Kinderen werd op 14 oktober een sponsorloop gehouden. Na een warming up, werd het startsein gegeven door Kira van de Haagse Raad van Kinderen en Prinses Laurentien. Door kinderen én volwassenen werd fanatiek gerend op de atletiekbaan van Sparta. Na elk rondje werd een stempel gezet op de sponsorkaart en ook was er onderweg water verkrijgbaar voor de dorstige sporters. De sportieve inzet werd beloond met een attentie van Intertoys Apeldoornselaan & Weimarstraat en een concert van O’G3NE.
Na de sponsorloop was het tijd voor de kinderconferentie in de Sportcampus Zuiderpark. Tijdens deze conferentie werd door kinderen en volwassenen gezocht naar de beste manier om het opgehaalde geld in te zetten voor kinderen van minima. Eerst werd op verschillende creatieve manieren gezocht naar ideeën. Daarna gingen de deelnemers in groepen uiteen. Elke groep koos een favoriet idee. Deze ideeën werden vervolgens in een pitch gepresenteerd aan de jury. Na een optreden van Trijntje Oosterhuis, werd het winnende idee bekend gemaakt: een Leergeld kledinglijn. Naast het winnende idee, waren er nog heel veel goede ideeën. Wethouder Bert van Alphen: 'Voor de overige goede ideeën kijken we of we die toch kunnen gaan uitvoeren. De dag werd afgesloten met heerlijke warme chocolademelk voor iedereen.
Voor foto's van deze dag klik hier.

 

 7Op 9 maart 2018 kwam de Raad van Kinderen bijeen in de raadzaal van het stadhuis. Hier vond een dialoogsessie plaats onder leiding van prinses Laurentien. De kinderen hielden eerst presentaties over wat er gedaan kan worden voor kinderen van ouders met weinig geld. Hierna gingen ze in gesprek met wethouder Rabin Baldewsingh, directeuren van sport, jeugd, sociale zaken en een beleidsmedewerker van onderwijs. Tijdens de dialoog deelden kinderen veel goede ideeën, zoals een lespakket over armoede, huiswerkbegeleiding voor iedereen en een sponsorloop in de nieuwe sportcampus in het Zuiderpark. Voor foto's van de dialoogsessie klik hier.

 

 3Nadat in de herfstvakantie tijd is genomen voor kennismaken, leren onderzoeken en adviseren, is tijdens het Ooievaarsfestival op 19 november 2017 de Haagse Raad van Kinderen geïnstalleerd. Voor foto's van deze dag klik hier. Voor een video met meer informatie over de Haagse Raad van Kinderen en een impressie van de activiteiten in de herfstvakantie, klik hier.


 6Een mobiele telefoon is belangrijk om mee te doen. Daarom nodigde Leergeld Den Haag op 21 en 22 augustus 2017 1.000 brugklassers uit op het hoofdkantoor van T-Mobile. Hier kregen ze voorlichting over het gebruik van een mobiele telefoon, pesten en sexting. Hierna kregen de brugklassers een Samsung Galaxy XCover 4. De eerste telefoons werden uitgereikt door Jetta Klijnsma. Bij de telefoon zit een abonnement voor één jaar met onbeperkt bellen en sms-en in Nederland en 1GB data met een speed step down na gebruik hiervan.

wat doen jullie Leergeld Den Haag zet zich in voor kinderen, maar wat doen wij precies? In 2016 beantwoordde Öznur deze vraag. In deze video ziet u haar antwoord.
Vanaf 2017 doet Leergeld Den Haag nog meer voor kinderen. De nieuwe projecten vindt u terug in het menu onder 'aanvraag doen voor'.


armoede geen woorden

In de voorjaarsvakantie 2015 is er door de VU Amsterdam en Leergeld Den Haag een communicatieweek rond armoede georganiseerd. Gedurende deze week hebben ouders en kinderen participatief onderzoek uitgevoerd en deel genomen aan sociaal culturele activiteiten rond het thema. Van deze week is een film gemaakt en een onderzoeksrapport verschenen.


KarlijnKarlijn Vreeburg heeft een van de leukste baantjes die er zijn. De hele dag mag ze kinderen van wie ouders geen geld hebben, blij maken met een computer, een fiets of spullen voor school, zodat deze kinderen ook met alles mee kunnen doen. Deze aflevering van "Dit is mijn Leven" geeft met met een lach en een traan een beeld van de armoede bij gezinnen in Den Haag.